Redactieblog

6 reacties

Kale stallen in het kale Noorden

Afgelopen zondag een rondje Noorden gemaakt, Groningen en Friesland. Daar kom je normaal nooit, vandaar.

We reden wat doelloos rond en hebben dus veel kilometers gemaakt en veel kunnen zien. Wat ons het meest opviel was de aantasting van het landschap. In Groningen stonden de grote statige boerderijen met daarvoor herenhuizen, zoals ze nu niet meer worden gebouwd. Wat een stijl en wat een rijkdom straalden die uit.

Tussen deze monumentale gebouwen de kale nieuwe stallen met goedkope boerderettes ernaast. Vermoedelijk heel praktisch, maar in vergelijking met de oude fantasieloos en armzalig.

Toen Friesland. Dat viel echt tegen. Grote kale vlakten en vele vervallen boerderijen met daar tegenaan geplakt een ligboxstal. Echt armoedig.

We zagen ook veel nieuwbouwstallen. De grote nieuwe serrestallen stonden eenzaam en opvallend in het landschap. Nergens vallen deze stallen meer op dan in dit kale Friese weidegebied. Het lijkt alsof Friezen een hekel hebben aan bomen, want beplanting ontbreekt.

Wat een verschil met vroeger. Toen wilde een boer met zijn boerderij zijn welstand tonen. Elke streek had z’n eigen boerderijtype. Nu is het overal eenheidsworst.

Maar het ergst is het in het Noorden. Bij ons in de bosrijke omgeving vallen de stallen veel minder op. In Friesland toonden ze zich in heel hun armoedige kaalheid. Het minste wat ze daar kunnen doen is een goede erfbeplanting. Dat zou verplicht moeten worden gesteld. Anders wordt met deze nieuwe stallen de teloorgang van het platteland extra onderstreept.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hypotheekboer

  Vergaderboer, u bent wel erg kort door de bocht. Is het woonhuis niet een afspiegeling van de verdiensten van het bedrijf? Met het verdwijnen van de herenboeren raakten ook de herenhuizen uit de gratie.
  Tevens ben ik benieuwd waar in Friesland u de vervallen boerderijen en serrestallen gezien hebt. Het aantal serrestallen is op de vingers van één hand te tellen.
  Elk gebied heeft zo zijn charmes. Blij toe dat Friesland niet vol staat met bomen.

 • no-profile-image

  Bij een nieuwe stal hoort inderdaad een beplantingsplan. Vooral in het Noorden, waar de stallen - feitelijk zijn het goedkope fabrieksloodsen - extra opvallen. Bijkomend voordeel is dat dan de rommel op het erf ook niet meer opvalt. Want dat is op veel bedrijven ook heel erg. En dan te weten dat daar melk wordt geproduceerd, waarvan zuivel wordt gemaakt. Je zou het soms bijna niet meer lusten vanwege de vieze aanblik. Een patatkraam, die er zo uitziet, zou al zijn klanten verliezen. Wie weet, misschien de boeren op den duur ook wel.

 • no-profile-image

  sprakenloos

  wie bepaalt hoe en wat er gebouwd word. niet de boer!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Sprakeloos maakt zich wel erg gemakkelijk van af. De bor kiest de nieuwe stal en probeert daar goedkeuring voor te krijgen. Zoals bij elke bouwaanvraag. Wat men vergeet - en dat valt in het Noorden inderdaad het meest op - is dat nieuwe stallen een aanslag op het landschap doen. We kunnen dan als organisties wel zeggen dat we het landschap onderhouden, maar als we het vernielen met afzichtelijke stallen, zonder efrbeplanting, dan spreekt dat elkaar tegen. Met als gevolg minder sympathie voor de boer. Dat betekent strengere regels en vermoedelijk straks meer eisen aan vergroening in ruil voor de toeslagrechten. Daar staan we te weinig bij stil. Zei die mijnheer 't Hart van FrieslandCampina laatst niet dat we vervreemden van de maatschappij? Het lijkt er op dat hij wel een beetje gelijk heeft.

 • no-profile-image

  SUSANA30REED

  Some time before, I really needed to buy a good car for my firm but I did not earn enough cash and could not order something. Thank God my friend proposed to try to get the home loans from trustworthy creditors. Hence, I acted that and was satisfied with my consolidation loan.

 • Smith

  Whether you need to identify an unknown mobile, unlisted or landline telephone number, a visit to the website of a good <a href='http://www.findacellphoneuser.com/'>phone number lookup</a> directory is going to set you straight in terms of getting a name and address in connection with unknown numbers. I'm trying to tell you.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.