2 reacties

Hoog spel Duynie

agd.media
Marktleider in natte bijproducten Duynie speelt hoog spel. Tussenhandelaren in bietenpulp klagen dat het misbruik maakt van zijn marktpositie.

Duynie ontkent, maar de signalen zijn zo sterk dat het bedrijf de schijn sterk tegen heeft. Uit de klachten rijst een beeld op van marktmanipulatie.

Het betreft drie hoofdzaken. Duynie zegt jaarlijks vaste hoeveelheden pulp te reserveren voor zowel dealers als haarzelf, maar van diverse kanten komen berichten dat Duynie zichzelf toch extra volumes pulp toebedeelt om aan de ’eigen’ boeren te verkopen. Klacht twee is dat Duynie dealers bindt aan harde afspraken over exclusieve verkoop van Cosun-pulp, maar dat het bedrijf vervolgens zonder opgaaf van redenen de samenwerking met dealers beëindigt. Klacht drie is dat Duynie vervolgens schiet onder de duiven van de (eigen) dealers. Het zou de meest aantrekkelijke klanten uitzoeken, en die dan bedienen met extra gunstige voorwaarden. Misschien leuk voor de boeren, maar het is niet een fijne manier van zakendoen.

Duynie waant zich sterk, maar heeft duidelijk een probleem. Niet alleen door een kennelijk eigenzinnig optreden. Ook door de rare constructie dat het als monopolist levert aan tussenhandelaren én eindgebruikers, ofwel boeren. Dat is vragen om moeilijkheden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Willen we dit soort constructies voorkomen zijn er twee oplossingen: 1) Cosun levert zelf aan veehouders, 2) de bieten- en cichorei telers krijgen hun pulp terug geleverd en verkopen dit zelf. Niemand kan Duynie verplichten om gelijke verkoop afspraken te maken met al zijn afnemeners.

  • no-profile-image

    Alles van Bakel praktijken, waarvan Duynie een onderdeel is

Of registreer je om te kunnen reageren.