Goede cijfers geen garantie voor succes op beurs

De aanhoudende schuldencrisis maakt dat beleggers nog altijd weinig vertrouwen hebben in de markten. Veel agrarische koersen zakten begin van de week om de laatste twee dagen lichtjes op te klimmen; niettemin geldt voor de meeste bedrijven in de agd-index dat zij nog niet op het niveau van zeven dagen geleden zitten.

Trekkerbouwer John Deere was één van de positieve uitschieters. Met een bescheiden stijging van 1,1 procent deed het bedrijf het goed. Dit is voornamelijk te danken aan de kwartaalcijfers, die begin vorige week bekend zijn gemaakt. De winst over het derde kwartaal steeg 15 procent meer dan in dezelfde periode 2010. Tegelijkertijd stelde John Deere zijn verwachtingen over het gehele boekjaar naar boven bij.

Overigens hadden beleggers betere resultaten verwacht. Een dag na de bekendmaking van de cijfers leed het aandeel John Deere namelijk nog verlies. Sinds maandag krabbelt de waarde echter weer omhoog. Hoe dan ook doet het Amerikaanse concern het een stuk beter dan Case New Holland, dat op de beurs bijna 7 procent van zijn waarde in rook zag opgaan.

Een andere stevige daler is Dole Food Company, een van ’s werelds grootste producenten en distributeurs van groente en fruit. Het bedrijf heeft geen goede reputatie bij beleggers en de opwaardering door Fitch Ratings afgelopen vrijdag, van B naar B+, heeft daar weinig aan veranderd. Volgens Fitch boekt Dole goede voortgang met zijn schuldenreductie; de vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn gematigd positief.

De belegger had daar echter geen boodschap aan. Onmiddellijk na bekendmaking van de nieuwe rating zakte de koers flink. In de loop van de week steeg de waarde van het aandeel Dole lichtjes, om uiteindelijk op een verlies van 5,9 procent te eindigen. Zelfs de eerder deze maand gepresenteerde goede kwartaalcijfers konden daar niets aan veranderen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.