561 x bekeken 1 reactie

Genteelt grondig bekijken

agd.media
In de VS zijn kevers aangetroffen in Bt-mais. Ze zijn resistent tegen de insect-afwerende eiwitten die deze gemodificeerde maissoort maakt. Deze vondst is van grote betekenis voor het gentech-debat.

Het advies aan de telers van Bt-mais is om hun monocultuur af te wisselen. Dat kan door verschillende soorten Bt-mais te telen, door tussen transgene mais ook gangbare mais te telen. En door gewone, ouderwetse vruchtwisseling. Dit is opmerkelijk, want genteelt heeft tot nu toe juist het imago dat het leidt tot grootschalige monocultures.

Die tegenstanders zullen niet aarzelen om hun gelijk te claimen. Zie je wel, gentech deugt niet. Hun positie was de laatste tijd aan het afkalven dus komt dit eigenlijk goed uit. Vast staat dat gentechnologie dus niet die eindoverwinning op ziekten en plagen is waar sommigen van dromen. Na het glyfosaat-resistente onkruid berooft deze maiskever de gentech van haar onschuld.

Deze vondst geeft vooralsnog onvoldoende reden om terug te vallen op een categorisch ’nee’ tegen gentechnologie. Wel moet het extra aanleiding zijn om nieuwe toelatingen zorgvuldig te beoordelen. Langetermijneffecten horen daar bij. Kan deze resistentie zich ook verspreiden in andere insecten? Net als andere vormen van gewasbescherming verdient de toelating van gentechniek blijvend grote zorgvuldigheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hoe slim de mens ook is, de natuur achter haalt hem steeds weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.