Redactieblog

3 reacties

Europa de baas?

Op veel terreinen is Europa al lang de baas. Het landbouwbeleid bijvoorbeeld. Wie wil weten wat er allemaal komt kijken bij de regulering van de Europese landbouwmarktordening moet de Integrale GMO-verordening uit 2009 maar eens bestuderen.

Daarin staan de meest uiteenlopende zaken, van melkquota tot schoolmelksubsidies, van de bietenteelt in Finland tot de rijstteelt in Griekenland, referentieprijzen, interventieprijzen, steun voor telersverenigingen, exportrestituties, importheffingen, classificatie van eieren, men kan het zo gek niet bedenken of het is geregeld. Qua landbouw is Europa dus de baas.

Nu willen Merkel en Sarkozy dat Europa ook financieel de baas wordt. Ik vind dat erg voor de hand liggen. Net als de landbouw stoort ook het geldwezen zich niet aan nationale grenzen. Het internationale kapitaal is overal. En is het zo gek om als we aan Griekenland en Portugal veel geld geven wij er dan ook iets over te zeggen willen hebben? De Nederlanders zijn echter bang om hun autonomie te verliezen en lijken niet bereid bevoegdheden aan Europa over te dragen. Dat hoeft voor ons land natuurlijk ook niet. Bij ons is alles prima in orde, ook al zien we dan wel eens 50 miljard over het hoofd.

Misschien is het systeem dat we hier hebben voor gemeenten wel een oplossing. Binnen bepaalde grenzen zijn de gemeente vrij om hun financiën te regelen. Maakt een gemeente er echter een potje van dan komt die onder provinciaal toezicht te staan. In de wandelgangen heet dat 'artikel 12-gemeente'. Er kan dan, bij wijze van spreken, nog geen paperclip worden aangeschaft zonder provinciale goedkeuring. Als men de zaakjes weer op orde heeft, wordt het toezicht opgeheven. Sommige gemeenten komen er echter nooit uit; toch kan men met dat toezicht ook functioneren. Als we nu van Griekenland een 'artikel 12-land' maken, kunnen Sarkozy, Merkel en De Jager zich daar, met nieuwe toezichtsbevoegdheden, gaan uitleven. Daar merken wij dan verder niks van. Een goede baas weet wanneer hij moet optreden en wanneer hij iemand rustig zijn gang moet laten gaan. Nederland kan rustig zijn gang blijven gaan en blijven geloven in de autonomie van Den Haag. Ik vraag mij trouwens af of onze volksvertegenwoordigers wel beseffen dat voor veel mensen 'Den Haag' een erger scheldwoord is dan Brussel'.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  had al lang moeten gebeuren. de "gemeenteraad van den haag" kan gerust geruimd worden, dus die overbodige haagse bestuurslaag gewoon eruit knippen, of de provincies natuurlijk, we zijn toch al lang een provincie van brussel, maak het nu eindelijk maar formeel en hou op met die poppenkast.

 • no-profile-image

  Waarom is het landbouw eleid wel geaccepteerd in Europa. hier gaat het toch duidelijk over de inkomens van honderduizenden Europese burgers (boeren) en waarom is een financieel en sociaal beleid Taboe? Willen of moeten we bewust de deling tussen een sociaal verzorgd Europa en op dit vlak arm Europa in stand houden? Moeten we bewust onze mensen in een uitkerng laten, omdat het arme Europa graag het viese en goedkope werk wil komen doen? Is deze geld export een bewuste keus om onze handelaren van omzet te voorzien?
  Voor mij wordt het tijd voor een Europa dat geleid wordt door een centrale gekozen regering, zodat er meer afstemming komt van beleid en er met één mond wordt gesproken als het over buitenlandse aangelegenheden gaat. Het zal zeker de besluitvorming en het tempo ten goede komen.

 • no-profile-image

  Waarom is het landbouw eleid wel geaccepteerd in Europa. hier gaat het toch duidelijk over de inkomens van honderduizenden Europese burgers (boeren) en waarom is een financieel en sociaal beleid Taboe? Willen of moeten we bewust de deling tussen een sociaal verzorgd Europa en op dit vlak arm Europa in stand houden? Moeten we bewust onze mensen in een uitkerng laten, omdat het arme Europa graag het viese en goedkope werk wil komen doen? Is deze geld export een bewuste keus om onze handelaren van omzet te voorzien?
  Voor mij wordt het tijd voor een Europa dat geleid wordt door een centrale gekozen regering, zodat er meer afstemming komt van beleid en er met één mond wordt gesproken als het over buitenlandse aangelegenheden gaat. Het zal zeker de besluitvorming en het tempo ten goede komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.