Redactieblog

354 x bekeken 3 reacties

Eigen product eerst?

De peiling over de vraag of de supermarkten meer Nederlandse producten moet verkopen deed me schrikken. Bijna negentig procent is het daarmee eens.

Een verontrustende uitslag voor de Nederlandse boer. Wij produceren veel meer dan we in Nederland kunnen afzetten. Een groot deel van onze producten gaat de grens over. In de volle breedte. Of het nu zuivel, tuinbouw of vlees is, de buitenlandse afnemers bepalen in feite de prijs die wij beuren.

Stel dat die buitenlanders net zo zouden denken als wij: alleen producten uit eigen land in de schappen van de supermarkt. De gevolgen zouden groot zijn. Enorme overschotten op de Nederlandse markt en ineenstortende prijzen. Kijk maar naar het effect van een dodelijke bacterie in Duitsland, dat de handel in komkommers in elkaar deed storten.

Dom dus om hier in Nederland te pleiten voor meer eigen producten in de schappen. We leven in Europa, sterker nog, de wereld is ons afzetgebied. Zo moeten we ook denken en niet ons eigen landje afschermen voor de Boze buitenwereld. Dat is hetzelfde als jezelf kietelen om te lachen. Dat lukt ook niet.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kan allemaal wel waar zijn, maar die Nederlandse consument bepaalt wel onze spelregels en zou dan ook zo consequent moeten zijn om dan ook produkten te kopen die aan die spelregels voldoen. ( of ze dan uit het buitenland komen, dat maakt mij dan niet uit )

  • no-profile-image

    Vergaderboer. Hoeveel agrarische prodcten zouden er over blijven voor export als we ALLEEN van eigen bodem zouden eten en GEEN import meer zouden hebben in de schappen? U stel dat er weet ik hoeveel voedsel het land uit moet omdat WE te veel maken voor 16.000.000 mensen, ik betwijfel dit als de import wegvalt. Misschien moet de productie dan worden gewijzigd van varkensvlees en kaas naar bv.tarwe, brouwgerst, en sperciebonen en bloemen. Waarom moeten we denken dat de wereld ons voedsel moet eten en wij wereld voedsel moeten eten? Wordt hier misschien door enkele mensen, handelaren, goud aan verdiend over de rug van de burgers? Burgers die maar moeten eten wat deze handlaren hun voorschotelt en onze boeren via Den Haag voorschrijft wat en hoe ze moeten produceren? Ik zou zegen en beetje meer chauvinisme zou de Nederlander niet misstaan.

  • no-profile-image

    We zijn een postzegel op de aardbol, Han. Onze economie bestaat bij de gratie van de export. En je kunt het niet alleen beperken tot de agrarische sector. Het is allemaal veel breder. Denk eens aan de havens in Rotterdam. Nee Han, je slaat de plank ver mis. Dat kun je niet eens meer chauvinisme noemen. Dat is gewoon kortzichtigheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.