Redactieblog

1574 x bekeken 3 reacties

De opvolger

Plattelandsjongeren zijn wat naar binnen gekeerd, maar ze zijn goed voorbereid op het leven.

In deze zomerperiode moesten we het maar even over uw opvolger hebben. Een Wageningse collega stelde onlangs vast dat plattelandsjongeren veel drinken en net zo gewelddadig zijn als stedelijke jongeren. Ik kan daar aan toevoegen dat ze gemiddeld genomen nogal naar binnen gekeerd zijn.

We doen al een paar jaar onderzoek naar jongeren en drankketen. Dergelijke keten komen voor op grote delen van het Nederlandse platteland, vooral in de Achterhoek en omgeving. We hebben inmiddels uitgevonden dat zo’n keet niet alleen bedoeld is om veel bier te drinken, maar dat het vooral een sociale ontmoetingsplaats is. Uit interviews met jongeren weten we inmiddels ook dat de meeste van hen wat naar binnen gekeerd zijn. Ze hebben het niet zo op mensen die anders zijn, ze wantrouwen Den Haag en de rest van de wereld. Dramatisch is het niet, maar een beetje wel.

In de VS schijnt het nog erger te zijn. Boerenjongens in de Midwest komen in hun leven niet verder dan de dichtstbijzijnde stad, spreken geen talen en kennen geen mensen van buiten het gebied. Hun wereldbeeld is bekrompen, ze zijn bang voor alles van buiten. Als ze hun boerenbedrijf runnen, blijft dat wereldbeeld bestaan. Ze zijn bang voor de internationale concurrentie, willen kunnen exporteren, maar willen dat import verboden wordt, en zijn weinig innovatief. Wat dat betreft zijn onze plattelandsjongeren beter voorbereid op het leven. Ook al klitten ze bij elkaar in een drankkeet, ze spreken meestal wél hun talen, hebben wél gereisd, eten wél knoflook, en hebben een halfjaar in Canada of Frankrijk stage gelopen. Ze weten dat andere productietechnieken en andere afzetwijzen ook kunnen lonen. Dat maakt ze opener en daarmee snappen ze hun markt en toekomstige concurrenten beter. Dat maakt ze tot betere boeren.

Maar gegeven ons onderzoek naar drankketen kan er nog wel een schepje bovenop. Stuur ze maar een jaar extra op stage, naar China of Turkije. Proost, op de volgende generatie.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Dirk vertel maar eens waarom de jongeren een jaar extra op stage moeten, zoals China of Turkije of verweggistan, wat levert dat op? Een betere boer? Nee. Zoals een zus van mij zei toen ze Latijns studeerde, eindelijk kan ik de mensen verstaan die denken Nederlands te spreken.

 • no-profile-image

  Agrarier

  W.Zandberg, als U ook eens verder kwam dan Nijkerk, komt er misschien achter dat er ook andere manieren van boeren zijn. Of landen die wel bulkproducten aankunnen,waardoor je in NL misschien toch voor een andere markt moet kiezen. Oost Duitsland/Polen zelfs Oekraine liggen kansen voor bulkproducten, die er ook nog mee kunnen verdienen.
  Maar aan U eerdere reacties op dit forum te lezen, houd U zelf graag afwezig van enige kennis.

 • no-profile-image

  koetje

  Nou volgens mij moeten ze naar die populistische landen op stage vanwege die o zo verschrikkelijke drankketen.Wij hebben ook zo'n ding op het erf staan voor de jeugd,ze hebben er zelfs een koffiezet apparaat in staan en gebruiken hem ook nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.