1 reactie

David en Goliath

agd.media
Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) spint bij zijn aanhang hoe dan ook garen met zijn stoere opstelling over de Hedwigepolder. Als David neemt hij het op tegen de Brusselse Goliath. Indien hij wint, is hij de held. Maar ook als hij verliest, prijst de achterban hem voor zijn moedig optreden.

De vraag is echter ten koste van wat. Brussel neemt de ontpoldering zeer serieus, zo blijkt opnieuw uit een gisteren uitgelekte brief aan het kabinet. Bleker wordt er aan herinnerd dat in 2009 een inbreukprocedure is gestaakt, nadat Nederland toezegde de ontpoldering door te zetten; dat klinkt als een dreigement.

Volgens de staatssecretaris is de brief nu achterhaald, want het kabinet is in onderhandeling met Brussel over een alternatief voor de ontpoldering. Maar dat zullen geen gemakkelijke gesprekken zijn en het gevaar van juridische stappen en torenhoge boetes lijkt nog niet geweken.

Er zit nóg een aspect aan de brief. Bleker hield de inhoud namelijk geheim. De Kamer is daar boos over en terecht. Want hoe kunnen parlementariërs hun werk doen als zij in het ongewisse worden gehouden over de dreiging van forse sancties? De eenzame strijd van Bleker valt wellicht te prijzen. Maar ook als David het van Goliath wint, kan de prijs – Kamer en Commissie boos -uiteindelijk (te) hoog blijken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Een en ander zal ongetwijfeld samenhangen met andere vieze politieke spelletjes die worden gespeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.