7 reacties

Coulance blijft nodig

agd.media
De deadline van 1 september voor mestuitrijden op zand nadert rap. Het ministerie beraadt zich op een verzoek tot uitstel van de veehoudersvakbonden.

De nazomer is uitzonderlijk nat. Waar graan en aardappelen niet geoogst zijn, kan geen mest over het land. Dus komen de mestopslagen niet leeg voor de winter.

Tot overmaat van ramp begint volgend jaar het uitrijseizoen op grasland pas half februari, en niet op 1 februari. Dat legt een extra claim op de opslagcapaciteit. Ook voor akkerbouwers worden de touwtjes aangehaald. In 2012 geldt op klei én op zand 1 september als limiet. En waar geen groenbemester is gezaaid, is het 1 augustus al voorbij.

Voor LTO en Cumela is deze naderende verscherping reden om nu niet te vragen om uitstel. Dat is geen structurele oplossing, zeggen zij. Ze zijn bovendien bang dat Brussel het niet vertrouwt.
Uitbreiding van de opslagcapaciteit is nodig, maar er is meer. Mestafzet in akkerbouwgebied moet behouden blijven. Rigide toepassing van de deadline brengt dat in gevaar. Het groeiseizoen wordt langer, mede door klimaatverandering. De oogst schuift op richting nazomer waardoor de einddatum in natte jaren altijd een knelpunt zal zijn.

Het weer houdt zich niet aan regels. Soepelheid is nodig voor ondernemers die van het weer afhankelijk zijn. Nu én in komende jaren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g henkie

  door het droge voorjaar zal het najaarsgras hard nodig zijn maar dan moet dat wel goed bemest kunnen worden anders zit er nog niks in en komt er niet genoeg voer om de winter door te komen.

 • no-profile-image

  Ieder jaar word opnieuw duidelijk dat met de huidige uitrijregels slecht valt te werken. Als we dan nog een flexibele overheid hadden, die niet steeds(net als LTO en Cumela) bang voor Brussel is, dan was er een hoop gewonnen. Maar niemand maakt zich meer druk om de praktijk, behalve de boeren die in diezelfde praktijk het werk moeten doen, de rest krijgt iedere maand zijn geld toch wel, dus waarom zou je je druk maken over (onwerkbare of kostenverhogende) regels. En ik bedoel niet alleen mestregels. Hoe lang nog plukken we de (wrange) vruchten van die zogenaamde economische unie waar alles en iedereen zich maar achter verschuilt!!!!! Nog een paar Griekenlandjes en we hebben wel wat anders aan het hoofd dan een paar weekjes langer of korter mestuitrijden. Dat zijn dan maar peanuts.

 • no-profile-image

  En dan te bedenken dat dat zogenaamde mest"probleem" niet eens bestaat. Boeren worden met een berg problemen en kosten opgezadeld op grond van een rekenfout. Mensen, word toch eens wakker en vertik het om nog langer mee te werken aan deze volstrekte flauwekul. Word wakker!!!!!!

 • no-profile-image

  Snap het niet

  als lto en cumela nu niet om uitstel vragen hadden ze het eerdere jaren ook niet hoeven doen,situatie is nu extremer.
  Cumela is zeker bang dat de mesthandelaren niet genoeg verdienen.

 • no-profile-image

  H C vd Brandhof

  Ik ben het niet eens met het standpunt van lto cumela,wel met de laatste regel Die geld volgens mij ook voor dit jaar.
  We vragen niet om meer mest uit te rijden.

 • no-profile-image

  Als we de mest in de herfst niet kunnen of mogen uitrijden zal het in het voorjaar moeten gebeuren. Welke akkerbouwer gaat zitten wachten met zaaien en poten tot de mestinjecteur eens langs gekomen is? Iedere dag niet zaaien / poten in het voorjaar betekent opbrengst vermindering of althans risico op uitstel door plotselinge weersomslag. Zouden de LTO, Cumla en de overheid de veehouders langzaam dwingen in de richting van mest verwerking? Willen ze de economie weer aanzwengelen over de rug van de boer?

 • no-profile-image

  a.v.d.berg

  de minister maakt zich drukker om een orka dan dat hij zich bezig houd met boeren die niet weten hoe ze hun kletsnatte land moeten maaien en bemesten, maar goed dat is zijn probleem ook niet,
  hij verdiend ze zo ook wel!
  DUS BOEREN GEEN UITSTEL

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.