Redactieblog

519 x bekeken

Concurrentie

Supermarkten zijn niet bang voor verbreding, kleine winkeliers wel.

Heel wat boeren doen aan verbreding. Ze hebben een minicamping, een groentewinkeltje, vangen kinderen op, of doen iets met paarden. Er zijn op het platteland ook heel wat burgers die aan verbreding doen. Een promovendus doet er onderzoek naar. Ze heeft uitgerekend dat twee derde van alle plattelanders met zo’n nevenactiviteit burger is en een derde boer. Ze heeft de afgelopen jaren nog veel meer uitgezocht, vooral over burgers. Zoals wat de motieven zijn om met een nevenactiviteit te beginnen. En of dergelijke activiteiten op den duur tot volwaardige bedrijven uitgroeien, of niet. Het grootste deel blijkt niet op groei gericht te zijn. Het is meer lifestyle dan business, hoewel er wel degelijk geld wordt verdiend.
Ze wilde ook graag weten hoe reguliere bedrijven tegen dit soort verbreding aankijken. Wat vind de lokale supermarkt ervan, of de grote camping in de buurt? Die informatie haal je niet uit statistieken, daarvoor moet je slimme vragen stellen aan kappers, kinderopvangers, campingbazen en aan bloemenwinkeliers in de omgeving.
De uitkomst van het onderzoek is niet echt verrassend, maar wel leuk. Grote bedrijven, vooral bedrijven met een breed aanbod, zien de kleine nevenactiviteiten bij hen in de buurt als aanvullend, niet als concurrerend. Ze gaan ervan uit dat de verbreders andere klanten bereiken met net andere producten. Ze zien het eerder als uitbreiding van het regionale aanbod dan als broodroof. Voor kleine winkeliers, en vooral bedrijven met een smal aanbod, ligt het anders. Die zien de kleine nevenactiviteiten wel degelijk als concurrerentie. Ze beklagen zich over soepele vestigingsvoorwaarden en over het ontduiken van regels. De eigenaar van een bloemenwinkel mopperde dat hij met zijn zonnebloemen bleef zitten, als iemand zonnebloemen langs de weg kocht. Gruttersmentaliteit? Nee, eigenlijk wel logisch.
Voor kleine middenstanders is zo’n nevenactiviteit nu eenmaal bedreigender dan voor grote.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.