Redactieblog

Buurmans gras

Ik stop maar even, om op adem te komen. Zo gemakkelijk als dit er van een afstand uitziet, is het helemaal niet! Ik heb de slag duidelijk nog niet te pakken, want het resultaat tot nu toe is allerbelabberdst.

Ik voel mijn handen trekken en zie dat ik blaren heb! Die Roemenen, die dit de hele dag doen, moeten wel enorme eeltklauwen hebben.

Naast me kijkt Derkje me met haar grote vlekken om haar ogen aan. Alsof ze wil zeggen: nou, wat sta je daar nou te staan? Moet zij zeggen. Wie staat er nou aan de verkeerde kant van het draad?
We hebben een probleem. Net nu Michel vandaag een koppel pinken hierheen heeft gebracht, heeft het stroomklokje het begeven. En nadat de blije meisjes uitgeraasd waren op de kale wei, kregen ze al gauw het hoge onkruid achter het draad in de gaten. Waar ze, nog onbevangen en onbesuisd, zo op af vlogen. Draad of geen draad.

Met angst en beven zag ik het aan. In mijn fantasie zag ik de hele kudde al ontsnappen en in galop door de vallei heen denderen. Aardappels, maisplanten en luzerneveldjes overhoop ploegend. Ik moest ingrijpen! Als een speer rende ik naar de werkplaats om de zeis te halen. Toen ik al rennend met het enorme gevaarte aan kwam zetten, vlogen de pinken van schrik achteruit. Ah, had ik tenminste al iets bereikt.

Tot ik onze Derkje zag, die op haar gemak tussen het onkruid liep te grazen. Die was zo te zien al met mijn werk begonnen en totaal niet onder de indruk van mijn komst. Na vijf minuten moest ik toegeven dat ze het beter deed dan ik. Maar ik liet me niet kennen en deed nog harder mijn best.
Derkje gaat nu weer verder met grazen en ik ben ook weer op adem gekomen. Ik zie de schapenwolkjes aan de helderblauwe lucht, de hooioppers van de buurman en de veldjes zonnebloemen met daartussenin de bloeiende tabaksplanten en ben er stil van. Wat een plaatje. Net een Bruynzeel-legpuzzel.

Tot ik aan de andere kant van de wei onze pinken aan het bezemgewas van de buurman zie vreten. Oeps. Ondanks de ernst van de situatie schiet ik in de lach. Dat maakt het plaatje écht compleet. Ik zie de titel van de puzzel al voor me: Buurmans gras...

Of registreer je om te kunnen reageren.