326 x bekeken

Bestuurlijke boete succes

agd.media
Het gaat een stuk beter met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Uit een rapport van de commissie-Vanthemsche blijkt dat er sinds 2008 veel ten goede is veranderd op het gebied van handhaving en toezicht op de vee- en vleessector.

Dat mocht ook wel. Drie jaar geleden ging er namelijk meer fout dan goed bij de inspectiedienst. Wel zijn er nog altijd problemen bij de kleine en middelgrote slachthuizen. Omdat deze niet onder permanent toezicht staan en er slecht wordt gecommuniceerd tussen dierenartsen gaat daar nog regelmatig iets fout. Staatssecretaris Henk Bleker heeft beterschap beloofd.

De conclusies van Vanthemsche vormen goed nieuws voor de sector. Die kampt door incidenten en misstanden al jaren met een groot imagoprobleem en is er dus bij gebaat dat de rotte appels er snel tussenuit worden gehaald. Dat lijkt steeds beter te lukken. Een belangrijke oorzaak voor het succes van de VWA is de bestuurlijke boete. Daarmee kunnen overtreders snel worden aangepakt. Dat veetransporteurs nu juist ageren tegen dit instrument en boetes bij de rechter willen aanvechten wekt daarom enige bevreemding.

Natuurlijk moeten sancties proportioneel zijn. Maar het imago van de transportbranche is er allerminst bij gebaat wanneer het beste middel ter verbetering daarvan wordt geschrapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.