243 x bekeken 1 reactie

Belgische wanhoopsdaad

agd.media
Belgische varkenshouders stortten vrijdag een kipper vol varkenskoppen op de stoep van het distributiecentrum van supermarktketen Delhaize.

Het is een protest tegen het keiharde inkoop- en kortingsbeleid van dat bedrijf. De actievoerders lieten varkenskoppen rollen om te laten zien hoe volgens hen de koppen van boeren ook rollen.

Het is een rauwe, ongepolijste actie. De beelden van op hekken geprikte varkenskoppen blijven op het netvlies hangen. Het is een platvloerse, letterlijke uitvoering van een beeldspraak. Dat kan natuurlijk geen kant op. Net zo min als het slachten van drachtige zeugen of het euthanaseren van biggen om economische redenen, zoals in Nederland soms gebeurt, volgens handelaren en transporteurs.

Maar toch... wie blijft hangen bij die constatering, mist een belangrijke clou. De varkenshouderij zit middenin een periode van koude sanering. Om er nog maar wat beeldspraak tegenaan te gooien: het water staat de veehouders aan de lippen. Structureel lage prijzen zijn de belangrijkste oorzaak, uitzichtloze financiële problemen het gevolg.

Een oplossing voor de hele sector lijkt er niet te zijn. Elk denkbaar scenario betekent voor een groot deel van de varkenshouders einde oefening. Ga maar na: schaalvergroting geeft kans op betere resultaten voor een kleine groep, maar het einde voor de kleinere bedrijven. Specialisatie in dure nicheproducten is ook maar voor enkelen weggelegd. Conceptvlees met bijbehorende afspraken over langere termijn is misschien nog de meestbelovende optie. Maar ook dan is er niet voor iedereen ruimte. Quotering is politiek onhaalbaar. Daarvoor zitten we met zijn allen te stevig op het – zelf gekozen – spoor van de vrije markt.

Geen wonder dat de sector in mineur is. Geen wonder ook dat er dingen gebeuren die de smaakpapillen van de burgerij niet kunnen verdragen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het spoor van de vrije wereld markt, zou wel eens zijn langste tijd gehad kunnen hebben. Met betrekking tot de honger in Oost Afrika wordt de vrijhandel in twijfel getroken als de oplossing, zo komt er ook reactie op de nieuwe wetgeving in Brazilie die het omzetten van oerwoud in landbouwgrond eenvoudiger maakt.Wordt de wereldvrijhandel terug gebracht tot en regionale vrijhandel dan zou het wel eens kunnen zijn, dat zowel de honger als de oerwoud kap tot het verleden behoort. Zou ook de oplossing voor de financiele en milieu crisis niet gebaat zijn bij meer regionale voedsel productie tegen regionale kosten en minder transport bewegingen?

Of registreer je om te kunnen reageren.