Alert blijven op Brussel

agd.media
Altijd alert blijven. Als dat ergens geldt, dan in Brussel. De truuk die Finland uithaalt met onderpand voor leningen aan Griekenland bewijst het. De Finnen zijn er op een onbewaakt moment in geslaagd een paragraafje daarover in het akkoord over het steunfonds te ritselen. Met enorme gevolgen.

Zo gaat het vaker bij de totstandkoming van Europees beleid, en daarom kun je maar beter wakker blijven, en desnoods jezelf een beetje overschreeuwen. Dat moet de redenering zijn van LTO-voorzitter Albert Jan Maat en zijn collega-boerenvoormannen in Engeland en Ierland. Zij uiten hun grote zorgen over de flat rate die eurocommissaris Ciolos zou willen invoeren, volgens een uitgelekte versie van zijn hervormingsvoorstellen.

Flat rate is een gelijke inkomstenpremie per hectare voor elke boer. Deze vlak-premie is al jaren onderwerp van discussie, en tegelijk een schrikbeeld en een wensdroom. Het mooie ervan is de eenvoud en de overzichtelijkheid. De schaduwkant is de enorme inkomensverschuivingen die het kan opleveren. Miljarden aan premie zouden verhuizen van intensief naar extensief en van West- naar Oost-Europa.

Wil Ciolos dat dan? Hij droomt er vast van maar in zijn uitgelekte voorstel rept hij slechts van meer regionale gelijkheid van premies in 2019. Over de periode daarna is hij nog niet concreet. Maakt LTO dan van een mug een olifant? Ja. Maar juist in Europa moet je op je tellen passen. Een radicale flat rate over heel Europa zou zeer slecht nieuws zijn voor Nederlandse boeren. Dus kun je beter een keer te vaak ‘boe’ roepen dan te weinig.

Of registreer je om te kunnen reageren.