1 reactie

Afspraak is afspraak

agd.media
Minister Schippers van Volksgezondheid verdient een pluim.

Ze weigert om de locaties van de intensieve veehouderijen openbaar te maken die mee hebben gewerkt aan het onderzoek naar de gevolgen van intensieve veehouderij voor de volksgezondheid. De SP wil dat het ministerie dat wel doet. Openbaarheid van bestuur is een groot goed. Toch is er in dit geval juist alles voor te zeggen om deze gegevens niet naar buiten te brengen.

Volgens de oppositie is de betrouwbaarheid van de overheid in het geding. Geheimhouding wekt de indruk dat er iets te verbergen is, redeneert SP’er Van Gerven. Maar het omgekeerde is het geval. De veehouders die meewerkten aan het onderzoek is toegezegd dat hun naam en locatie niet bekend zouden worden gemaakt. Gebeurt dat toch, dan zullen ze zich terecht bedrogen voelen.

Terecht merkt de minister in navolging van de onderzoekers van de Universiteit van Utrecht op dat de bereidheid om mee te werken aan zulk onderzoek hier sterk onder zou lijden.

Gezondheid is zeer belangrijk. Dit onderzoek wijst uit dat die gezondheid niet in het geding is. Als er vervolgonderzoek nodig is op exacte locaties, dan moet dat er komen. Maar dan met open vizier, met nieuw materiaal dus. Afspraak is afspraak.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Open vizier? De overheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.