Redactieblog

Stop natuuraankoop geen effect grondprijs

Ondanks een zeer beperkt aantal transacties zijn de grondprijzen in juni vrijwel niet veranderd. Dat concludeert voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep agrarisch en landelijk vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Traditioneel wordt in de zomermaanden weinig gehandeld op de grondmarkt. Dat is ook nu het geval. Het aantal geregistreerde transacties is zeer beperkt. ”We zien wel dat de transacties die worden gedaan op hetzelfde prijsniveau gebeuren als de maanden daarvoor”, zegt Van der Waaij. Hij constateert dat er wel vraag blijft voor grond.

De agrarische grondprijzen zijn al geruime tijd vrij stabiel, hoewel een grote speler op de markt, Dienst Landelijk Gebied (DLG), veel minder actief is dan voorheen. Door de forse rem op natuurontwikkeling koopt DLG niet meer op grote schaal landbouwgrond. ”Het is toch opvallend te noemen dat de grondprijzen min of meer stabiel blijven, ook nu er geen landbouwgrond meer aan de landbouw wordt onttrokken”, zegt Van der Waaij.

Door de economische crisis zijn projectontwikkelaars al geruime tijd niet meer actief in het aankopen van landbouwgrond. Door de meer recente ontwikkelingen in natuurbeleid wordt ook voor de aanleg van natuur minder grond onttrokken aan de landbouw.

DLG had altijd als doel om gronden marktconform te kopen. Desondanks was met de komst van zo’n grote speler wel te verwachten dat de extra vraag naar grond zou zorgen voor meer handel in de markt, waardoor de prijzen zouden oplopen, als indirect prijseffect. Nu DLG van de markt is, zou dit ook effect hebben op de prijsvorming. Dat effect blijkt vooralsnog echter uit te blijven. Goede gronden blijven prijshoudend. Voor kwalitatief mindere gronden staan de prijzen wel onder druk. In deze gronden wordt nauwelijks gehandeld.

De handel in complete bedrijven staat in de zomermaanden bijna stil. ”Daarin wordt meer in het voor- en najaar gehandeld”, zegt Van de Waaij. Ook de markt voor woonboerderijen loopt moeizaam. ”In de Randstad gaat het nog wel, maar in andere gebieden gaat het lastig”, zegt Van der Waaij.

Of registreer je om te kunnen reageren.