Spagaat blauwtong

agd.media
Het economisch belang wint het in het blauwtongdossier vooralsnog van diergezondheid. Nederland vraagt voorlopig geen blauwtongvrije status aan, ook al zou het hier recht op hebben. Twee jaar lang kwam het virus niet voor.

Het is een merkwaardige stap. De bestrijding van het type 8-virus kostte de sector miljoenen euro’s. De schade, in het topjaar 2007 oplopend tot 175 miljoen euro, rechtvaardigde deze aanpak.

De aanvraag van de blauwtongvrije status zou een logische stap zijn. Toch ziet het ministerie van landbouw hier voorlopig van af. Tot verdriet van de vee-exporteurs. De vaarzenexport leed in de afgelopen jaren miljoenenverlies als gevolg van blauwtong. Echter het economisch belang van een andere agrarische bedrijfstak is groter. De kalverindustrie zet miljarden om. Die sector krijgt met de hoogste status problemen met de import van kalveren uit landen zonder status, zoals Duitsland. De kalverindustrie importeert jaarlijks circa 800.000 kalveren, waarvan grofweg de helft uit Duitsland.

Beide partijen zaten bij staatssecretaris Henk Bleker aan tafel. Zij spraken af dat onderlinge akkoorden met EU-lidstaten over tests een oplossing moeten bieden.

Echt fraai is het niet: economie wint het van diergezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.