Solidariteit

agd.media
In moeilijke tijden groeit solidariteit.

Mensen groeperen zich en ontwikkelen initiatieven die onder normale omstandigheden onhaalbaar zijn. De tuinbouw zit midden in zo’n proces.

De Ehec-affaire heeft diepe wonden geslagen in de bedrijfstak. Bedrijven verkeren op het randje van faillissement. Voor enkele is het doek al gevallen.

De sector omarmt een idee van LEI-directeur Ruud Huirne voor een schadefonds naar het voorbeeld van het Diergezondheidsfonds. Veehouders ontvangen uit dit fonds bij een ziekte-uitbraak een vergoeding voor geruimde dieren. Veehouders én rijk vullen dit fonds.

Het gaat nadrukkelijk om het idee, want de gedupeerde tuinders zouden volgens het geldende principe van het Diergezondheidsfonds in de Ehec-zaak geen cent uit zo’n plantenfonds ontvangen.

In Nederland was namelijk geen kas besmet, evenmin werd er uit voorzorg geruimd. En omzetschade wordt niet vergoed.

Een systeem van een onderlinge verzekering ligt misschien het meest voor de hand. Een vrijwillige deelname komt ook meer tegemoet aan de geldende opinie in de tuinbouw die wars is van verplichte heffingen. De vraag is alleen of het rijk ook in zo’n regeling wil deelnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.