Redactieblog

286 x bekeken 1 reactie

Prijs boven principe

Koffieboeren produceerden jarenlang voor Fair Trade. Ze kregen een kostendekkende prijs. Iedereen tevreden zou je zeggen. Nee dus. De grondstoffenmarkt is veranderd. Het is een markt van tekorten geworden. De prijzen stijgen. De reguliere prijs van koffie is in de productielanden nu hoger dan de prijs die Fair Trade betaalt.

Wat doen vele boeren? Juist, ze leveren hun duurzame koffie niet aan Fair Trade, maar aan de meest biedende koffiehandelaar. Daardoor heeft Fair Trade nu te weinig duurzame koffie en vult ook pakjes met de reguliere koffie, niet duurzaam geproduceerd. En Fair Trade koffie komt gewoon als regulier in de handel.

Sneue boel voor Fair Trade. Heeft jaren gewerkt aan een beter inkomen voor de koffieboeren en nu laten ze hun club in de steek. Prijs boven principe en trouw.

Het doet me denken aan de leden van coöperaties, die in slechte tijden hun eigen coöperatie verlaten. Ze kiezen voor een cent meer voor de melk voor levering aan een particulier of voor veevoer dat een tikkeltje goedkoper is. Bij koeien noemen we dat bij ons ‘onder de draad door vreters’.

Velen kregen echter het deksel op de neus. Denk maar aan de Lyemph- boeren en degene, die kozen voor DOC omdat die tijdelijk meer uitbetaalde. Sommigen willen nu graag terug naar FrieslandCampina, maar die geeft gelukkig niet thuis.

Boeren zijn overal gelijk. Vaak gericht op de prijs en dus op het korte termijnbelang. Het is maar goed dat het grootste deel het oog op de toekomst heeft gericht. Dat levert uiteindelijk het meeste inkomen op. Dat geldt voor Nederlandse, maar ook voor Fair Trade-boeren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vergaderboer. Betekent Fair Trade dat je nooit meer mag / kunt betalen dan de kostprijs en niet meer. Als de markt een hogere prijs biedt voor normaal geproduceerd, dan kan de Fair Trade toch ook mee omhoog. Fair Trade was toch altijd iets duurder dan de "normaal" geproduceerde producten? De duurzame handelaren zullen dus hun prijs moeten bijstellen, anders gaat faire koffie in normale pats. Omgekeerd zal we gebeuren maar is volksverlakkerij door de Fair Trade handelaren en geft hen geen goedkopere grondstof, dan wanneer ze hun leveranciers dezelfde prijs ieden als de normale koffie opbrengt.

Of registreer je om te kunnen reageren.