Redactieblog

298 x bekeken 4 reacties

Politieke rekenwonders rekenen zichzelf ook graag rijk

Geld en politiek zijn niet altijd een gelukkige combinatie. Dat wordt deze week pijnlijk duidelijk: de minister-president vergist zich een miljard of vijftig en het CDA houdt een gift van 100.000 euro liever stil.

Dat de bewaker van de Nederlandse schatkist zich enkele tientallen miljarden vergist, baart zorgen. Minister-president Mark Rutte zat en passent een paar miljard naast de daadwerkelijke steun aan Griekenland. Hij vertelde met enige bravoure over zijn cijferkennis dat de Europese steun aan Griekenland 109 miljard euro zou gaan kosten, waarvan de helft door de banken en andere financiële instellingen zou worden betaald.

Minister Jan Kees de Jager van financiën moest Rutte enkele dagen later corrigeren. De 50 miljard euro die door de private sector wordt bijgedragen, moet niet van het totaalbedrag worden afgetrokken, zoals Rutte deed, maar erbij opgeteld. De lidstaten moeten dus in plaats van 59 miljard, 109 miljard euro betalen.

De minister-president zat er dus – bewust of onbewust – 50 miljard euro naast. Dat is ruim twee keer de totale bruto productiewaarde van de Nederlandse land- en tuinbouw, die in 2010 volgens het LEI 19,6 miljard euro bedroeg. Of er nu sprake is van opzet of niet: het is niet acceptabel dat verkeerde informatie wordt verschaft door de beheerders van de Nederlandse portemonnee.

Als het gaat om kleinere bedragen kunnen politici wel goed voor zichzelf zorgen. NRC Handelsblad dook deze week in de financiering van de politieke partijen. De inkomsten van de PvdA blijken met 9,94 miljoen euro in 2010 het hoogst, gevolgd door de SP met 9,35 miljoen euro inkomsten. Regeringspartijen VVD en CDA hebben in vergelijking met deze partijen een beperkt inkomen.
De VVD had in 2010 een inkomen van 5,59 miljoen euro, CDA kon 6,56 miljoen euro inkomen noteren. De inkomsten van de PVV blijven geheim. Deze partij krijgt geen subsidie en hoeft daarom de geen inzicht te geven in de inkomsten.

De VVD is grootverdiener als het gaat om giften. De partij incasseerde vorig jaar 1,21 miljoen euro aan giften. PvdA kreeg 478.000 euro aan giften, CDA 361.500 euro. Hierbij zat een bedrag van 100.000 euro van een bedrijf. De naam van het bedrijf werd niet bekendgemaakt. ”Dat hoeft ook niet volgens de huidige regelgeving”, verklaarde Kamerlid Ger Koopmans.

In de nieuwe regelgeving zijn partijen wel verplicht de afzender van grote giften bekend te maken. CDA zegt voorstander te zijn van deze regelgeving, maar maakt in de tussentijd grif gebruik van de mogelijkheid om in het grijze gebied te opereren. Uit navraag bij CDA blijkt dat de 100.000 euro afkomstig is van een onderneming die adviseert over fusies, onvernames en

ondernemingsfinanciering. Dit zou kunnen duiden op een gift van de Rabobank. Zowel CDA als Rabobank hebben een sterke band met de agrarische sector. En deze belangen zijn nog maar beperkt als je kijkt naar de belangen van de bank op internationaal financieel gebied. De Raad van Europa concludeerde al in 2008 dat beïnvloeding van Nederlandse politieke partijen dreigt, door de beperkte regelgeving die er was over openbaarmaking van gulle gevers. Tot nu toe is het melden van de sector van de gever die meer dan 4.538 euro stort voldoende. Een nieuw wetsvoorstel ligt gereed. Maar de politiek heeft geen belang bij een snelle behandeling ervan. De politiek rekent zichzelf ook graag rijk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han1

  Als de suggestie waar is dat de Rabo het CDA sponsert om zo meer invloed te kunnen uit oefenen op de politieke besluitvorming lijkt het me beter om een grotere partij in de arm te nemen. Als het op stemmen aankomt is het CDA echt klein, geluukig dat ze mee doen in de regering, anders mocht er van deze "gift" weinig verwacht worden. En of de landbouw er daadwerkelijk zoveel beter van wordt is tot nu toe nog niet veel gebleken.a

 • no-profile-image

  Duidelijk een voorbeeld van rijk rekenen en arm tellen. Mark Rutte denkt de Robin Hood van Nederland te zijn, wil met het geld van anderen, de Nederlanders, een bodemloze put Griekeland dempen om zo de Nederlanders nog meer te kunnen afnemen.

 • no-profile-image

  WZandbergen. Stel we steunen de Grieken niet, bespaart een hoop geld, als tenminste de Grieken niet alle steun terug betalen. Maar wat kost het de "rijke landen" van de Eurozone als ze de Grieken en de andere arme Eurolanden niet steunen? IK weet wel dat er geen weg terug is naar nationale munten zonder enorme verliezen. De Grieken hebben alleen leningen in Euro s en andere harde valuta (US$) dus ookal gaan ze de drachme weer invoeren, hun leningen blijven even hoog en een devaluatie van hun drachme, de oplossing doorgaans in dit soort problemen, helpt niet. Zeg jij eens hoe het wel moet, Min. de Jager en met hem al zijn collega s zullen je dankbaar zijn.

 • no-profile-image

  Han het antwoord is simpeler dan je zou denken, rijk rekenen en arm tellen kun je ook zeggen in de volgende woorden: het geld dat je niet hebt uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt om indruk te maken op mensen die je niet kunt uitstaan. Zo ontstaat er een financiele crisis, zoals bij de Grieken. Mark Rutte is er met zijn misser van 50 miljard ook behoorlijk aan het meedoen. Of de Grieken wel of geen steun krijgen is niet de vraag of we daar direct geld bespaart, maar de vraag zou moeten zijn: Hoe komen we er met zo min mogelijke kosten er doorheen?

Of registreer je om te kunnen reageren.