193 x bekeken 2 reacties

Openheid, omdat het moet

agd.media
Vakgroepvoorzitter Annechien ten Have zei het bij Knevel & Van den Brink: een cameraploeg mag bij haar zonder restricties opnames maken.

En ja, het is mogelijk dat een zeug net heeft verworpen of een big heeft doodgedrukt. Dergelijke situaties gebeuren eenmaal.

Een groep Limburgse varkenshouders richt woensdag het VarkensGilde op, met als doel openheid te verschaffen. De leden willen buren, lokale bestuurders, dorpsbewoners en media laten zien hoe zij varkens houden en wat zij doen om de overlast te beperken.

Deze openheid is goed. Het moderne varkensbedrijf heeft niks te verbergen. Ook al willen tegenstanders dat beweren. Natuurlijk gaat de productie niet vlekkeloos. De ondernemers werken met dieren en niet met machines.

Beeldvorming is belangrijk. Niet alleen voor de gemoedsrust, maar vooral ook voor het perspectief van het bedrijf en de bedrijfstak. Te veel bepalen emoties de discussie over toekomst en megastallen.

Openheid is echter geen garantie dat de tegenstand afneemt. Tot de bezoekers horen vooral familie, buren en collega’s. Critici blijven weg op open dagen. Zij zoeken de nuance niet op. Toch heeft het zin, alleen al om de suggestie weg te nemen dat er iets te verbergen is.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jsaaa

    0
    0/mmmm,ll

  • no-profile-image

    Jsaaa, houd je kinderen bij de computer vandaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.