Redactieblogger

9 reacties

Opa inkleuren

Bijna zeven jaar geleden kreeg Opa kleur. Maar niet voor het eerst.

Bijna veertig jaar geleden verscheen Opa voor het eerst in Boerderij. Zonder kleuren. Bijna zeven jaar geleden kreeg Opa kleur. Maar niet voor het eerst. Het stripalbum Opa bij de emigranten (1986) is ook geheel in kleur. ‘Inkleuring: Studio Arnhem’, staat er in het colofon. In studio Arnhem werkten onder anderen René Meulenbroek, Gerard Leever, Hanco Kolk, Aloys Oosterwijk en Evert Geradts. Niet de minsten in stripmakersland. Maar toen ik begon met het inkleuren van Opa kende ik dat album nog niet, dus ik had niks om me qua kleuren op te baseren. Behalve dan de Opa-pop met het overduidelijke blauw en rood. Verder ging ik gewoon mijn eigen gang.

40 jaar Opa

Voor het 40-jarig jubileum van Opa heb ik net een kleurplaat getekend (zie Boerderij nr. 41, 12 juli 2011). Ik vermoed dat de meeste inkleurders en inkleursters zullen proberen om de kleuren uit de Opa-strip na te bootsen. Zelf zou ik het leuker vinden als iedereen eens flink aan het experimenteren ging. Daar heb ik in ieder geval ruimte genoeg voor gelaten. Misschien een ander overhemd voor de zoon in plaats van die eeuwige verticale groene en oranje strepen? Of een ander motief voor de jurk van de schoondochter? Er is ook nog genoeg plek voor fantasie in het tafelkleed en het behang, of in de (verjaardags)kaarten op tafel.

Kleurwedstrijd

Ik heb zelf in het verleden ook aan menige kleurwedstrijd meegedaan, maar nooit wat gewonnen. Zodra ik de winnaars zag, was me altijd wel duidelijk waarom. Ik kleurde zelf altijd als een 'vakkenvuller'. De winnaars – meestal winnaressen trouwens – kleurden bijvoorbeeld alles in met paarstinten. Of ze varieerden met licht en schaduw als een ware Rembrandt. Ook werden winnaars wel gewoon uit de stapel getrokken. Dan maakt het niet uit hoe je kleurt, als je maar wat instuurt. En als het op loterijen aankomt, win ik zelden wat. Een keer een rookworst en een pak soep bij de Postcodeloterij, als ik het me goed herinner.

Iedereen maakt kans

Je hoeft je van mij trouwens niks aan te trekken, ook al zit ik in de jury. Ik geef iedereen een kans. Mogelijk trekken we de winnaars gewoon uit de stapel . Dan heeft iedereen evenveel kans.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  kan ik die kleurplaat ook via Boerderij.nl printen?

 • no-profile-image

  daisy en davy

  Wij willen ook graag mee doen kunnen wij hem ook uitprinten via de website
  gr

 • no-profile-image

  Herman Roozen

  De kleurplaat is een 'spread' in Boerderij. Dat is een formaat dat de meeste printers niet aankunnen. Bovendien... ik denk dat ze de wedstrijd exclusief voor abonnees willen houden. Maar misschien dat de plaat later nog eens op Boerderij.nl verschijnt.

 • no-profile-image

  Annet van der Linde

  Zoals Herman Roozen al meldt: de kleurwedstrijd is inderdaad alleen voor Boerderij-abonnees. Daarom is de kleurplaat niet te downloaden via Boerderij.nl. Bovendien heeft de kleurplaat een A3-formaat, een formaat waarop de meeste printers niet kunnen afdrukken. Wie per gezin/abonnement meerdere kleurplaten wil inkleuren, kan het best zelf een paar kopieën maken.

 • no-profile-image

  lieke

  Ik heb ook meegedaan en ik wil graag weten wie er heeft gewonnen!

  wie hebben er gewonnen??

 • no-profile-image

  Anouk Dieker

  wie heeft deze wedstrijd gewonnen,
  ik heb ook meegedaan?

  groetjes Anouk Dieker

 • no-profile-image

  Veerle

  Wanneer komt de uitslag van de opa kleurwedstrijd in de boerderij te staan? Ik ben zo benieuwd wie gewonnen heeft.

 • no-profile-image

  Dirk-Jan

  wanneer komt de uitslag ik kijk elke week de boerderij maar ik heb de uitslag nog niet gezien ik wil graag de uitslagweten

 • no-profile-image

  Willeke Wissink

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.