Redactieblog

Nieuwe taak veevoercoöperaties

Eigenlijk hadden veevoercoöperaties veel eerder verantwoordelijkheid moeten nemen voor het mineralenprobleem op veehouderijbedrijven. Het eigen bestaan hangt immers samen met het voortbestaan van de sector.

Daarom is het onderzoek dat Forfarmers samen met Twence Afval doet naar mestverwerking voor de hand liggend. Het had al veel eerder moeten gebeuren.

Al jaren weten we de immense omvang van het mestprobleem in de intensieve veehouderij. Moeizaam is de beperking van mineralen via het voerspoor tot stand gekomen. Daarmee kunnen de problemen niet worden opgelost. Wat is dan meer voor de hand liggend dan dat de coöperatie naar verdere oplossingen zoekt?

Veevoerleveranciers kunnen niet meer volstaan met alleen het leveren van goed voer. De taak ligt breder. Vooral coöperaties moeten die verantwoordelijk nemen. Dat onderscheidt ze van andere leveranciers.

Coöperatie blijft gezamenlijk ondernemen. Het grootste belang is dan een oplossing voor de problematiek in de sector te ontwikkelen. En dat is nu zeker het mineralenprobleem.

Haast is geboden. Anders haalt regelgeving van de overheid ons in. Dan hebben we zelf de regie niet meer in handen en gaat het ten koste van boer en coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.