Redactieblog

608 x bekeken

Lagoa da Serra

Lagoa da Serra. Vrij vertaald: bergmeer en het is de naam van een Braziliaans veeverbeteringsbedrijf. Lagoa bestaat dit jaar 40 jaar en is alweer 14 jaar in bezit van de Nederlandse veeverbeteringsorganisatie CRV.

Als voorzitter van Holland Genetics was ik er bij, om samen met Jacob Chardon, Albert Reurink en anderen poolshoogte te nemen wat het bedrijf voorstelde. Bij dat groepje mensen zaten ook een fiscalist, een jurist en een financieel expert. Ondanks veel experts was het toch nog pionieren. Toen werd de veronderstelling gedaan dat wanneer Brazilië dankzij betere infrastructuur zuivelexporterend zou worden, er veel afzet zou zijn voor Nederlands melkveesperma. Het heeft allemaal heel anders uitgepakt.

Vlees is de eerste tien jaar business gebleven. De zeboeachtige Nelores worden in grote kuddes op de kwalitatief mindere gronden gehouden. Naast de Nelores ook veel andere vleesrassen, die vaak in feedlots worden afgemest. CRV heeft van haar eerste acquisitie veel geleerd. Onder anderen dat de markt zich wel eens heel anders kan ontwikkelen dan je op het moment van aankoop veronderstelt en heb je dan ook een goed bedrijfsscenario voor de nieuwe situatie? Denken in alternatieven, tijdig marktsignalen kunnen vertalen in actueel productaanbod, is dan het credo.

Lagoa was en is een gerenommeerd bedrijf met een flink marktaandeel bij veel veerassen. Het introduceert vernieuwingen op de markt, zoals gesekst sperma, dat geeft groeiversnelling aan de melkveestapel. Ook Girolando, een kruising tussen ZeboeGir en de Holstein, goed bestand tegen warm weer en insecten, verovert de markt. Actueel is op dit moment fokwaardeberekening; nu gebruikt men nog buitenlandse of omgerekende, maar het liefst wil men Braziliaanse fokwaardecijfers. In plaats van het benutten van die cijfers kift men over het eigendomsrecht van de primaire gegevens en de domicilie van het fokwaardecentrum.

Het weerzien van Lagoa heeft mij een voldaan gevoel gegeven. Een bedrijf met een waardige positie in Brazilië, dat boeren faciliteert op het gebied van veeverbetering, dat netjes met haar medewerkers omgaat, zal inspirator blijven voor verdere groei van CRV.

Of registreer je om te kunnen reageren.