Koppen tegen elkaar

agd.media
De koppen staan nog steeds tegen elkaar: Kamp versus ZLTO. De tuinbouw in vooral zuidwest-Brabant schreeuwt om arbeiders, niet zijnde Roemenen of Bulgaren.

Zij zijn er niet, meldt de belangenorganisatie elf dagen nadat de tewerkstellingsvergunningen voor tijdelijk werk werden ingetrokken.

De mensen van uitkeringsorganisatie UWV en uitzendbureaus zijn binnen een of twee dagen weg, zegt de tuinbouw. Ondertussen rijpen de aardbeien op het veld. Een vlucht in de illegaliteit dreigt. Immers niet alle Roemenen en Bulgaren zijn op 1 juli vertrokken.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken waarschuwt. De Arbeidsinspectie heeft opdracht om extra bij tuinders te controleren. De boetes zijn torenhoog. Over en weer roepen de kemphanen beelden op om hun gelijk te krijgen. De oogst zou veel lager liggen als gevolg van de problemen met arbeid, meldt de tuinbouw. Volgens Kamp zijn er voldoende mensen, ook uit landen die hier wel vrij mogen werken, zoals Polen. De strijd krijgt het karakter van een prestigeslag.

Feit is dat de aardbeien- en boomtelers er niet in slagen hun claim hard te maken. De hardfruitoogst staat op het punt om te beginnen. Er is nog geen fruitteler die roept om Roemenen of Bulgaren. Kennelijk lukt het hen wel met Polen te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.