Redactieblog

266 x bekeken

Kameraadschap

Maar zo onbenullig zijn wij niet hoor”, zegt Michel’s neefje terwijl ik om de tafel heen loop om bij hem op de laptop mee te kijken.

Het programma De Keet laat zien hoe een groep kameraden op het Drentse platteland op een mooie zomerdag carbid loopt te schieten. Nadat ze al in de sloot hebben gezwommen en op een plank achter de trekker op het kavelpad probeerden te ’waterskiën’.

We vragen ons af of het gedrag van de groep normaal ook zo is of dat het komt door de camera. Want alleen gezellig samen een biertje drinken en schik hebben is natuurlijk niet spectaculair genoeg voor op tv. Hoewel dat waarschijnlijk wel de kern is van de meeste keten. Samen met je kameraden in je vrije tijd bij elkaar komen en lekker ouwehoeren. En gelukkig laten ze dat even later óók zien.

Met weemoed denk ik aan onze eigen staptijd. Die nu eeuwen geleden lijkt. In de tijd dat een biertje nog betaalbaar was. Toen hadden we nog geen keet, maar zaten we voor het stappen in het plaatselijke café. En gingen we met een bus vol jongelui uit de buurt naar verre disco’s. Of samen op de fiets naar tentfeesten in de buurt. Wat hebben we er wat af gelachen.

Dat is, naast onze familie, ook één van de belangrijkste dingen die we hier missen; het dom ouwehoeren op feestjes of verjaardagen met kameraden en vriendinnen die je van jongs af aan al kent. En één van de hoofdredenen waarom we op den duur toch weer terug willen naar Nederland.

”Mensen uit de stad zijn anders”, zegt één van de jongens nu in het programma. Waarmee hij waarschijnlijk bedoelt ’meer op zichzelf’. Want de grote kameradengroepen zijn volgens mij echt typisch iets voor het platteland. Jongens en meiden die een band opbouwen voor het leven.

Ik zie Michel’s neefje spijtig kijken als hij uit zijn hoofd opnoemt welk tentfeest hij dit weekend moet missen. Dat wisten hij en zijn klasgenoot ook voordat ze hier kwamen stage lopen. Maar dat ze hier ongehinderd fikkie mogen stoken, maakt veel goed.

En als ik ze ’s avonds ineens hoor slijpen en lassen in de schuur, waarna een kwartier later een harde knal volgt, zegt Michel: ”Ze hebben het carbid gevonden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.