Redactieblog

5 reacties

Je zult maar een mens zijn

Wat een bofkonten zijn die kleine en grote huisdieren van Nederland toch! Als een paard ook maar een snottebelletje heeft wordt de dierenarts erbij gehaald.

Of het nu door de week is of in het weekend, dat maakt niet uit. Die dierenartsen komen wel opdraven.
Het heeft me één keer een telefonische scheldpartij opgeleverd toen ik weigerde om een dode eend bij een dame voor de deur vandaan te komen schrapen, maar verder heb ik het nooit een bezwaar gevonden om op de meest onmogelijke tijdstippen in de auto te stappen. Ik besef dat een aandoening die wij niet spannend vinden, voor een eigenaar heel angstaanjagend over kan komen en het laatste dat je wilt is een baasje dat onnodig geen oog dicht durft te doen ’s nachts.

Anders wordt het wanneer je tot de soort ’mens’ behoort. Je moet wel halfdood bij de eerste hulp verschijnen, wil er ook maar iemand serieus naar je kijken in het weekend. Helaas heb ik het recent weer van heel dichtbij mogen beleven. Mijn moeder heeft een nare auto-immuunziekte die slecht te behandelen is. Al haar inwendige en skeletspieren functioneren daardoor matig, maar het heeft maanden geduurd voor er iemand écht naar haar luisterde en de diagnose gesteld kon worden. Ik vond het ronduit frustrerend. Een dier kan niet praten, maar wordt gewoon grondig onderzocht tot de diagnose gesteld is. Maar als je op vrijdagmiddag door de huisarts wordt doorgestuurd omdat je darmen al bijna een week stilliggen, komt daar gewoon nog een weekend bij.

Er wordt namelijk helemaal niets ondernomen in het weekend, maar er kunnen wel drie ligdagen gedeclareerd worden. En als op maandag de behandeling niet blijkt te helpen en de buik net zo rond is als van een acht maanden zwangere vrouw met koorts erbij, wachten ze toch nog een dagje. Tot grote verbazing van de heren chirurgen is er op dinsdag tijdens operatie al sprake van een darmruptuur. Ik lig ’s nachts wakker van de zorgen om mijn moeders herstel. En ik heb zin in een telefonische scheldpartij tegen de chirurgen. Was mijn moeder maar een koe geweest, dan was ze wel in het weekend geholpen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jp

  dit is en waarheid als een koe wat een gezondheidszorg hier in nederland

 • no-profile-image

  Claudia zou het niet eens tijd worden om een Partij voor de Mensen op te richten? Zodat mensen als je moeder weer de aandacht krijgen, die je mag verwachten in een geciviliseerd land en waar CAO afspraken en incourante uren maar vooral de bureaucratie binnen de gezondheidzorg voorrang krijgen boven de patient.

 • no-profile-image

  Geciviliseerd land? Waar?

 • no-profile-image

  art

  moet je eens kijken wat er bij de dokter aan paperasen in de wachtkamer hang alle tijd voor de patient niet meer als 10 min volgende afspraak over een week want wij zitten deze week al vol ik vind het een schande dat deze moeder zo word behandelt

 • no-profile-image

  moet je eens kijken wat er bij de dokter aan paperasen in de wachtkamer hang alle tijd voor de patient niet meer als 10 min volgende afspraak over een week want wij zitten deze week al vol ik vind het een schande dat deze moeder zo word behandelt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.