Redactieblog

526 x bekeken

Improviseren

Vijf minuten nadat we ze hebben uitgezwaaid, rijden ze de dam weer op. ”We zijn het belangrijkste vergeten”, roepen ze vanuit het opengedraaide raampje.

”Ja, de cake”, roep ik lachend, terwijl ik hen het pakje aluminiumfolie overhandig. ”En de TomTom”, zeggen de beide mannen in koor. Ja, die is wel handig als je dwars door Europa moet.
Ik ren gauw naar binnen en even later zwaaien we ze voor de tweede keer uit. Onze twee stagelopers. Michel’s neefje Jorn, die hier al menigmaal eerder is geweest. En zijn klasgenoot Sander die een stage in Roemenië ook wel zag zitten. Zo kwamen ze. Vol goede zin. En zo gaan ze alweer weg. Vol verhalen en nieuwe ervaringen.

Voordat ze kwamen, hadden we natuurlijk allerlei wilde plannen in ons hoofd wat die jongens allemaal konden gaan doen. Met name de melkinstallatie leek ons voor hen een prachtige uitdaging. Trekkers en koeien kenden ze al, als hardwerkende boerenzoons. Plus dat Jorn twee jaar geleden in Nederland ook geholpen had onze nieuwe melkinstallatie te demonteren bij de vorige eigenaar.

Maar we zouden niet in Roemenië wonen, als alles volgens plan zou zijn verlopen. Een dag voor hun komst vertrok onze lasser zomaar ineens, zodat de heren spontaan werden gebombardeerd als ’chef werkplaats’. En twee weken lang ging het één na het ander kapot. Pas toen Sander een dag op pad was geweest over de Roemeense wegen, snapte hij waarom.

We hadden allemaal al gauw door dat de melkinstallatie hem niet meer zou worden voor de jongens. Jammer, maar realistisch. De betonvloer van het tanklokaal zat er nog niet eens in. Laat staan de muren waar de spoelbakken en het elektrisch op moesten komen. Dus hebben ze zich maar vol overgave op de vloer gestort. In de brandende hitte grond gelijk maken en bekisting timmeren. De melkput werd algauw met water gevuld en omgedoopt tot zwembad. Maar de betonvloer kwam er.

En dat siert deze jongens. Improviseren en een positieve draai geven aan de steeds weer veranderende situatie. Hmmm. Die waren zonder TomTom ook wel veilig thuis gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.