Handhaaf prijslimiet mais

agd.media
De CME-Group wil de prijslimieten verruimen bij de handel in mais op de termijnmarkt in Chicago.

Momenteel kan de mais-prijs op één dag maximaal 30 dollarcent per bushel (€ 8,40 per ton) stijgen of dalen. CME wil dit verruimen naar 40 cent. De prijslimieten zijn dit jaar tientallen keren bereikt op de termijnmarkt in Chicago. Dat beperkt de handel. Daarom wil CME de limieten oprekken.

CME geeft hiermee een verkeerd signaal af. De beursorganisatie moet zich realiseren dat het maatschappelijk gezien niet meer is te verkopen dat speculanten geld verdienen aan een zo essentieel middel van bestaan als graan. De verontwaardiging neemt toe over het lijden dat mensen wordt aangedaan doordat ze geen geld hebben om voldoende voedsel te kopen omdat het te duur is.

Nu is het zo dat de graanprijzen worden bepaald door vraag en aanbod en door overheidsmaatregelen zoals exportverboden en heffingen op de invoer en uitvoer van graan. Speculanten spelen hooguit een tijdelijke rol in de stijging van voedselprijzen. Maar voor de burger is die nuance moeilijk te begrijpen. Zelfs politici ageren tegen speculanten, zoals eind juni weer bleek op de top van de G20. Daarom moet CME die prijslimieten handhaven en de prijsrisico’s beperken voor de graanverwerkende sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.