237 x bekeken

Grote beloftes

agd.media
Bart Jan Krouwel heeft zijn sporen verdiend in de land- en tuinbouw, maar de voorzitter van het nieuwe ketengarantiesysteem Fair Produce dreigt zichzelf te overschatten.

Hij wekt met de belofte dat het label een prijsval in een crisis kan voorkomen hooggespannen verwachtingen.

Volgens Krouwel kan het keurmerk Fair Produce meer dan alleen eerlijke betaling aan oogstpersoneel garanderen. Hij denkt dat afspraken over een minimumprijs mogelijk zijn. Partijen groente kunnen dan niet meer onder de kostprijs worden verkocht.

Het label is nadrukkelijk bedoeld voor schakels in de keten, niet zozeer voor de consument. Dat is maar goed ook, want die is het spoor toch al bijster in het woud aan keurmerken.

Een minimumprijs doet denken aan het ter ziele gedragen interventiebeleid. Brussel staat op beperkte schaal een dergelijke regeling toe. De vraag is of dit ook de oplossing is. Een minimumprijs tast het marktsysteem aan, en houdt spelers in bedrijf die niet meer meekunnen. Het is ook veel gevraagd om deze garantieprijs bij de afnemers neer te leggen. De markt kent niet zo veel compassie, niet onderling en zeker niet voor de leveranciers van producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.