Redactieblog

Groenlinks bezorgd over toekomst zorgboeren

Tweede Kamerlid Linda Voortman van Groenlinks bezocht dit weekend zorgboerderij Rond Umme in het Overijsselse Haarle. De tienjarige zorgboerderij hield een open dag ter ere van het behalen van het HKZ-certificaat voor zorgaanbieders. Rond Umme is daarmee de twaalfde zorgboerderij in Nederland met een HKZ-certificaat. Voortman ervaarde dat er ondanks de vrolijke reden voor het feestje een donker randje aan zat, nu het zorgstelsel wordt veranderd

Het systeem van persoonsgebondenbudget (PGB) gaat op de schop. Wat betekent dit voor de zorgboerderijen?
“Bij deze zorgboerderij komen 22 mensen. Ze kunnen mede door het PGB als hulpboeren aan de slag. Veel zorgbehoevenden komen op een boerderij echt tot rust, mede omdat ze als hulpboer zich ook nuttig kunnen maken en een verantwoordelijkheid hebben. Veel mensen bloeien op bij een zorgboerderij. Daar komt nog bij dat het ook voor de gezinnen van de zorgbehoevenden fijn is dat ze even de aandacht op iets anders kunnen richten als de zorgbehoevende naar de zorgboerderij is.”

Staat het voor u vast dat de zorgboerderijen verdwijnen als het PGB verdwijnt?
“Dat hangt af van de gemeenten. Zij bepalen of er in de toekomst in hun gemeente nog een PGB wordt gegeven. Dat budget moet komen uit het gemeentelijke budget voor de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO). Voor mij staat vast dat wanneer zorgbehoevende de zorgboerderij zelf moet gaan betalen, dat er dan veel minder gebruik van zal worden gemaakt.”

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) heeft aangegeven dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook zal krijgen.
“Daar heb ik een heel hard hoofd in. Ik geloof niet dat de zorg dan voor hetzelfde geld kan. Bij het PGB zijn er allemaal korte lijntjes. Als dit weg valt, zal de zorg meer centraal geregeld worden met meer bureaucratie. Dan gaat er meer geld naar het regelen van de zorg, dan naar de zorg zelf. Ik denk dat de zorg er dan op achteruit gaat.”

Is er nog een kans dat het beleid veranderd wordt?
“Er is nu nog een kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV voor de plannen. Maar ook de coalitiepartijen hebben gezegd dat zorgbehoevenden hun zorg niet mogen verliezen door het nieuwe beleid. Het Centraal Plan Bureau gaat bovendien doorrekenen wat de kosten zijn van de nieuwe invulling van het zorgsysteem. Dat wordt dit najaar bekend. Ik heb het gevoel dat het nieuwe systeem juist duurder wordt. Ik hoop dat we het plan nog kunnen veranderen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.