Gelijke monniken

agd.media
Joop Atsma wil het gebruik van hagelkanonnen door fruittelers overlaten aan gemeenten. De milieustaatssecretaris heeft natuurlijk gelijk als het gaat om de situatie ter plaatse. Zeeland kent een andere structuur dan bijvoorbeeld de Betuwe.

De landbouw steunt doorgaans deze decentralisatie. De vergunningverlening van hagelkanonnen is hierop een uitzondering. Het ‘maatwerk’ leidt tot een lappendeken aan regels. Aan de ene kant van de gemeentegrens mag de fruitteler het kanon wel aanzetten, aan de andere kant niet. De willekeur betekent ook oneerlijke concurrentie.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) hoopt nu met steun van de Tweede Kamer Atsma te overtuigen om de hagelkanon op te nemen in het activiteitenbesluit. Een landelijke regeling is helder, en voor iedereen gelijk. Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat geldt dan ook voor de tijdstippen waarbinnen dit kanon mag worden gebruikt.

Natuurlijk lost deze regeling de problemen met omwonenden niet op. Boze buurtbewoners stonden vorige week in Sint Maartensdijk bijna bij een fruitteler op het erf. Fruittelers moeten zich wel aan de afspraken houden. De duidelijkheid betekent wellicht wel dat er weer geïnvesteerd wordt in geluidsdemping van het apparaat. En dat is voor iedereen een goede ontwikkeling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.