Redactieblog

533 x bekeken

For Farmers onderzoekt mestverwerking

Voerleverancier For Farmers onderzoekt samen met Twence Afval uit Hengelo of ze op een redabele manier kunnen komen tot mestverwerking. Aan het eind van het jaar verwachten de partijen helder te hebben of ze met mestverwerking gaan beginnen of niet.

Het lijkt wat vreemd, een voerleverancier in mestverwerking. ”Als voerleverancier leveren wij de mineralen aan op de veebedrijven. De benutting van deze mineralen proberen we zo efficiënt mogelijk te doen, maar dat lukt niet voor 100 procent. Daarom willen we bijdragen aan het oplossen van het mineralenprobleem door ook te kijken of we aan mestverwerking kunnen doen”, zegt Jan Potijk van For Farmers. Het onderzoek naar mestverwerking wil niet zeggen dat For Farmers niet meer kijkt naar mineralenefficiëntie via het voerspoor.

”We hebben natuurlijk vooral verstand van voer maken, dus daar gaan we mee door. We hebben minder verstand van mestverwerking, maar we kunnen wel bijdragen aan een oplossing voor de varkenshouderij. Als er geen varkenshouders meer zijn, hoeven wij ook geen voer meer te maken. Vanuit dat oogpunt hebben we er zeker belang bij”, aldus Potijk.

Afval-verwerker Twence heeft ook nog beperkte kennis van mestverwerking. ”Maar ze hebben wel veel kennis en ervaring met afvalverwerkingstechnieken. Bovendien hebben de aandeelhouders van Twence, een aantal Twentse gemeenten, gevraagd of ze mee wilden denken over mestverwerking.” Aangezien Twence een gerenomeerde, kapitaal krachtige partij is in deze regio, met technische kennis, hebben we besloten samen te gaan werken.

Bij het onderzoek naar mestverwerking staan alle verwekingsmogelijkheden nog open. De partijen hebben wel een sterke voorkeur voor technieken die zich al bewezen hebben. ”We zitten er heel pragmatisch in. De mestverwerking moet rendabel zijn en de mest moet voor een betaalbare prijs worden verwerkt. Anders gaat het niet door”, zegt Potijk.

Over de schaal van de mestverwerking kan For Farmers nog niets zeggen. ”Dat weten we nog niet. Bekend is wel dat schaalgrootte effect heeft op de kostprijs”, legt Potijk uit. De vleesvarkensbedrijven in het Oosten van Nederland die voer afnemen van For Farmers hebben een gezamenlijke mestproductie van 500.000 ton. For Farmers heeft echter geen plannen om combinatiecontracten te gaan maken voor voerlevering en mestafname. For-Farmers afnemers kunnen de mest afvoeren zoals ze dat zelf willen, en varkenshouders die geen voer van For Farmers hebben kunnen ook deelnemen aan het mestverwerkingsproject. ”We verwachten wel dat we gaan werken met meerjarige mestafzetcontracten voor de mestverwerking, om te voorkomen dat veehouders de mest bij lage prijzen elders gaan afzetten.”

De afzet van de mineralenproducten die uit de mestverwerking zullen ontstaan, zal worden uitbesteed. ”For Farmers heeft niet de ambitie om in de export van mineralenproducten te stappen. Daarvoor hebben we contacten met andere partijen”, aldus Potijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.