Redactieblog

7 reacties

Zuivelactie

Tevreden huiswaarts, nadat ik de open dag van de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Gerkesklooster had bezocht. Een ruimhartige gastvrije ontvangst, beknopte to the point verschafte informatie en een informatieve rondleiding, zo heb ik die middag ervaren.

FrieslandCampina heeft zo verschillende van haar productielocaties open gesteld voor leden om een kijkje achter de schermen te nemen. Een goed initiatief, het genereert meer betrokkenheid tot en met het eindproduct.

Wanneer je al die kaas in het pakhuis, voormalige steenfabriek, ziet, geeft het toch een gevoel: een paar planken daarvan komt dan toch maar van onze koeien. Het geeft verbondenheid, waardoor condities bij ”intake” van melk een beeld krijgen.

De fabriek in Gerkesklooster verwerkt een kleine 450 miljoen liter, voornamelijk tot kaas, en er werken 127 mensen. Maar ook melkpoeder en een halffabricaat van Valess wordt daar gemaakt.
Ik heb wel meer zuivelfabrieken bezocht en voor mij is er een vuistregel 1 volwaardige arbeidskracht (VAK) op 1 miljoen liter voor kaas, dan doe je het zo gek nog niet. Maar kijk nou eens, de zuivel zit al op 4 miljoen liter per VAK en onze gids vertelde dat er locaties zijn met meer dan 5 miljoen melk per VAK.

Niet alleen aan medewerkersefficiency wordt gewerkt, ook aan hun motivatie en betrokkenheid. Veilige arbeidsomstandigheden hebben we kunnen waarnemen en een hoge hygiëne met dito protocollen.

Alles op de productielocatie was zeer functioneel, maar ook kwamen we nog een oud stukje gebouw tegen met een ronding waarbij de bussenwagens 100 jaar terug de bocht namen. Ook de poedertorens en de nieuwe bunkertanks voor 150.000 liter zijn denk ik waardevol, voor regulier, maar ook bij overflow.

Toen ik het terrein verliet, de maag gevuld als een aandeelhouder, dacht ik: efficiënt en rationeel, dat laat FC hier zien. Net op de openbare weg, Augustinusga, een machtige stal in het land, dacht ik: wij boeren doen hetzelfde. Zou FC dat nu ook eens snappen.Laatste reacties

 • no-profile-image

  Beste mhr van Weperen, natuurlijk weet FC dat melkveehouders effcient en rationeel ondernemen. Wat men bij FC ook weet is dat bij een machtige stal in het land in het kader van M.V.O.weidegang hoort.Wat men bij FC [nog] niet snapt is dat weidegang meer kosten met zich brengt en dat die kosten door middel van een hogere melkprijs vergoed moeten worden.

 • no-profile-image

  Als de heer van Weperen aan de plantmanager had gevraagd hoeveel de efficiënte kaasfabriek aan de winst heeft bijgedragen had deze geantwoord dat dit minder dan nul is. De kaas is al jaren verliesgevend ondanks de lage kostprijs. Net als varkens die ook steeds efficiënter geproduceerd worden maar steeds minder renderen. De kaas van Cono rendeerd wel ondanks dat de kostprijs daar hoger is.

  Nederland heeft ten opzichte van Nieuw Zeeland, Amerika en Ierland geen sterke positie in de kostprijsconcurentie. Wij hebben wel de allersterkste positie in de opbrengstconcurentie. Dat wij het in Nederland moeten hebben van opbrengstconcurentie bewijst Cono. Dat eenzijdige kostprijsconcurentie een doodlopende weg is bewijst de varkenshouderij.
  Ondanks dat deze feiten zo duidelijk in de agrarische sector te zien zijn blijft de heer van Weperen zich fixeren op kostprijs en heeft van de mogelijkheden in opbrengstconcurentie geen kaas gegeten.

 • no-profile-image

  Van hetgeen jullie hieronder beschrijven, is niemand beter op de hoogte dan Jan. Dat kun je echt van mij aannemen. Maar volgens mij heeft hij slechts tot doel om voor ons een zoet verhaaltje te schrijven, zodat wij na de koffie weer met een dromerig gevoel aan ons werk gaan. Ik denk, dat hij ons niet wil opzadelen met alle keiharde feiten aangaande de concurrentiepostie van de Nederlandse melkveehouderij m.n. na de afschaffing van de melkq., met het gevaar dat wij na de koffie de concentratie op ons werk totaal verliezen. Met het gevolg, dat wij de colums van Jan niet meer lezen. Da's toch ook niet leuk?, boeren lijken soms op mensen die willen doorgaans alleen maar lezen wat leuk is.

 • no-profile-image

  De varkenshouders wilden ook alleen horen wat ze leuk vonden en liepen daarom achter Wien van de Brink aan. De huidige situatie in de varkenshouderij is hier het resultaat van. Als wij achter Jan van Weperen en andere grote varkenshouders aan lopen vergaat het ons in de melkveehouderij net zo.

 • no-profile-image

  Ik loop slechts mezelf achterna.

 • no-profile-image

  Ik ben ooit eens in Bleskensgraaf geweest ,met in totaal 50 man personeel verwerkten ze daar 350 miljoen liter per jaar en dat was meer dan 10 jaar geleden. Helaas zijn we deze fabriek kwijt ,we hebben hem opgeofferd om in ruil daarvoor met querulanten als van Weperen in een cooperatie te zitten.

 • no-profile-image

  Van Weperen waarom reken jij alles om in hoeveelheid per MAN? Is het niet eerlijker om te rekenen in productie per geinvesteerde Euro, waarbij arbeid en overhead ook mee gerekend worden. Laten we wel zijn er zijn mensen ZAT op de wereld maar energie en grondstoffen worden steeds schaarser en dus steeds duurder. Mensen zouden goedkoper moeten zijn. nu gezien het over aanbod (werkelozen) op de arbeidsmarkt. Ik krijg steeds meer het gevoel dat verhoging productie per man een >doel op zich< is geworden. Zou het menselijkerwijs gesproeken niet meer een doel moeten zijn om mensen een menswaardig (arbeids) bestaan te geven?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.