Redactieblog

470 x bekeken

Welbegrepen eigenbelang

De Friese gedeputeerde Galama wordt bestuurslid bij FrieslandCampina. LTO-voorzitter Brink ruilde zijn baan in voor gedeputeerde in Drenthe. Uit maatschappelijk- of eigenbelang?

Ik denk het laatste. Politici zijn zo flexibel als een tuinslang. Ze kunnen alle kanten uit. Dat is met Galama en Brink niet anders. Logisch ook. Brink had een hondenbaan als voorzitter van de LTO. Pispaaltje van veel boeren. Allemaal kleine baasjes op het eigen erf, die het in goede tijden zelf wel kunnen en die in slechte tijden alles verwachten van de LTO. En daar moet je als voorzitter tussendoor schipperen. Vooral degenen, die aan de zijlijn staan en niet lid zijn hebben de meeste kritiek.

Wat zal Brink blij zijn dat hij zich neer kan vleien op het pluche van Provinciaal Bestuur. Auto met chauffeur en knikkende ambtenaren om zich heen. Wat een weelde voor een oud-voorzitter van een boerenclub, die het meest lijkt op een kruiwagen met kikkers.

Met Galama is het anders, denk ik. Die is gedeputeerde en ziet kennelijk vooruit. Een afkalvend CDA verkleint zijn mogelijkheden. Bestuurslid en commissaris bij FrieslandCampina biedt dan veel meer zekerheid. Vooral omdat voorzitter Wantenaar volgend jaar vertrekt. Wedden dat Galama gokt op die plaats? Anders had hij het politieke pluche niet verlaten.

Vroeger hadden sommige coöperaties de naam Welbegrepen Eigenbelang. Brink en Galama hebben hun eigen belangen in ieder geval goed begrepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.