Redactieblog

468 x bekeken

Wanneer quotum verkopen?

Het kopen van quotum noemde ik onlangs dwaas. Voor de verkopers geldt: vraag niet hoe dat kan, maar profiteer er van.

De vraag werpt zich dan op wie nu het quotum moeten verkopen.

Ten eerste de boeren die over een paar jaar willen stoppen. Die kunnen nu het best hun quotum verkopen. Ze kunnen dan meer verdienen dan wanneer ze doorgaan met melken. Dat inkomen is bovendien veel onzekerder. De melkprijs is nu hoog, maar wie garandeert dat dit de komende jaren ook het geval is? Als je nu je quotum verkoopt weet je waar je aan toe bent. En als je niet direct wil stoppen kun je altijd nog de vruchten van je land verkopen. Ook in het kader van de mestregels valt noch best wat te verdienen.

De tweede groep boeren die kan overwegen quotum te verkopen, is de jongere boer met een mogelijke opvolger. Niet alles, maar een deel. Dan komt er veel geld beschikbaar. Bijvoorbeeld om een nieuwe stal te bouwen en de eigen overtollige uren zelf meehelpen met de bouw. Dat scheelt in de investering en je verdient evenveel als een bouwvakker.

In 2015 kan deze jonge boer dan zijn veestapel weer uitbreiden en melken zoveel hij wil. Met een nieuwe stal en waarschijnlijk met minder schulden dan nu.

Conclusie: het jaar 2015 is dichtbij. Ondernemers zullen daarvan profiteren. Degenen die gewoon doorgaan zoals ze altijd deden, niet. Een kwestie van ondernemerschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.