172 x bekeken

Vooruit met de schappen

agd.media
Ze gaan er niet voor door het vuur, maar afschaffen, dat is wel een heel grote stap. Dat is ongeveer de stemming onder boeren en tuinders als het gaat over ’hun’ productschappen, blijkt uit een peiling van onafhankelijke agrarische media waaronder agd.media.

Tuinders zijn het meest kritisch. Maar over de hele linie is er toch onvoldoende draagvlak voor afschaffing. Reden: er is geen echt alternatief. Reken maar niet dat de overheid de vaak zeer technische taken kan overnemen. Het is te hopen dat de politici die van de schappen af willen, dit tijdig inzien. Voorlopig varen Kamerlid Aptroot en zijn medestanders een ideologische koers: ze zijn gewoon tegen het verplichte karakter van de schappen en daarmee uit.

Maar daarmee is het niet uit. De lawine van kritiek die de schappen te verduren hebben gehad, heeft al geleid tot serieuze aanzetten tot hervorming. Samenvoeging van werkorganisaties, minder geld oppotten, meer efficiency, concentratie op kerntaken. Dat kan leiden tot lagere heffingen, volgens de werkgevers- en werknemersorganisaties.

Er is nóg een zeer serieuze hobbel te nemen: opheffen van het democratisch tekort. Dat zit vooral in de niet-georganiseerde ondernemers. Ook zij moeten zich vertegenwoordigd voelen. Als ze ook die uitdaging aangaan, moet er toekomst zijn voor herkenbare productschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.