Redactieblog

833 x bekeken 39 reacties

‘Voersector moet saneren’

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg voorspelt dat meelboeren binnen vijf jaar alleen nog voer leveren. Kennis kopen boeren dan elders.

Wyno Zwanenburg heeft er, net als volgens hem veel andere boeren, genoeg van dat de voersector jaarlijks 15 procent rendement haalt op zijn eigen vermogen terwijl varkenshouders achteruit boeren. De voerindustrie steekt volgens Zwanenburg, tegen de wil van boeren veel geld in marketing, klantenwerving en allerhande dienstverlening. De voerfabrikanten hebben zodoende onnodig batterijen mensen langs de weg lopen. Het tonnage per medewerker in de voersector kan omhoog en daarmee de kostprijs omlaag, schrijft Zwanenburg in een column. Hij krijgt daar nota bene ruimte voor op de website van de koepel van voerfabrikanten, Nevedi. Volgens hem kan de voersector gaan nadenken over een sociaal plan voor de overtallige medewerkers.

Ommekeer

De wal keert uiteindelijk het schip. Varkenshouders gaan zich organiseren en trekken iemand aan die het rantsoen voor hen berekent. Daarna kan de voerleverancier met een offerte komen. Mooie retoriek van Zwanenburg. Misschien komt het ook wel zover, mits varkenshouders zelf de handschoen oppakken en van onderuit aansturen op verandering. Dat is met een beetje goede wil niet eens moeilijk, lijkt mij. Vorm als vleesvarkenshouders een club. Selecteer een vijftal voersoorten waarmee elk bedrijf uit de voeten kan. Maak afspraken over de levering en ten slotte rolt daar een ‘kale’ voerprijs uit, ontdaan van alle ballast. Dat moet volgens mij euro’s per 100 kilo schelen.

Hand in eigen boezem

Het kan dus goedkoper. Niettemin moeten varkenshouders ook de hand in eigen boezem steken als het gaat om de voerprijs. Om tekortkomingen in het management op te vangen heeft vrijwel elke vermeerderaar zijn eigen biggenvoer. In Nederland zijn honderden soorten biggenvoer verkrijgbaar. Dat kost enorm veel geld aan onderzoek en marketing.
Nog zo een. Ik heb zelf een paar jaar voer gereden bij Rijnvallei. Er zijn legio varkenshouders die op vrijdagochtend bedenken dat ze voor het weekend nog voer moeten hebben. En liefst een speciaal voeder dat niet op voorraad is. Het lossen moet met behulp van drie slangen omdat voor de silo alles vol staat met machines of inventaris. Of dat geen geld kost…!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  De FarmFocus gedachte krijgt handen en voeten. Op www.farmfocus.nl staat dit al tijden te lezen.

 • no-profile-image

  cedric

  boeren moeten niet zeggen dat de voerindustrie te veel vraagt
  Ze geven het door slecht onderhandelen zelf weg Ikzelf koop via aankoopcentrale pks en het verschil in kostprijs tegenover bevriende boeren blijkt enorm toch blijven mijn vrienden kopen aan hun vroegere meelboer onbegrijpelijk!!!!!!

 • no-profile-image

  kaspers

  Ik denk dat de voerindustrie het helemaal miet erg vind terug te keren naar hun core busines, het liefst alleen standaard voeders. Uit concurentieoverwegingen zijn ze begonnen met adviezen en speciaal voeders. Maar of het voer daadwerkelijk goedkoper wordt betwijfel ik, in verhouding tot andere Europese landen is voer vrij goedkoop in Nederland.

 • no-profile-image

  guillaume

  Goed zo Wyno,niet alleen voorspellennu aanpakken die handel NVV,wel een beetje te laat!Nu de Rabo en de Vion ook nog en enkele grote handelaren!

 • no-profile-image

  NVV lid

  De voerindustrie heeft stelselmatig signalen genegeerd en hardnekkig vastgehouden aan de oude economie. Lonen van 5000 euro plus, advertenties en blaadjes van miljoenen, beurzen, zwarte crossen en meer van dit soort speeltjes. Gedacht dat boeren wel blijven instinken in superlatieven als smul, extra, snoep, air en diva's. Het kwaad is geschied, enkel tradities volledig laten ombuigen naar moderne toepassingen kan ons nog redden. Hopelijk krijgt de NVV hierin steun.

 • no-profile-image

  guillaume

  Weer een factuurtje van de voer fabriek,gewoon basis,volle bulkauto ,nihil advies.Altijd op tijd betaald!Monsterprijs.Dit zou de nvv moeten doen,facturen vergelijken net als bij BPO,en wekelijks enkele voerfirma,s benaderen voor hun woekerfacturen en meteen handelen,En na waarschuwing ad media schandpaal!Dat is belangenbehartiging,wel zonder duur adviestarief anders heb je zo geen leden meer .NNV lid

 • no-profile-image

  kasper

  Aan de zij lijn kijk ik naar de varkenssector, Als ik varkenshouder was dan deed ik het volgende
  Uitrekenen hoevaak de voervoorlichter bij me komt de uren incl reistijden vermenigvuldigen X 100 euro per uur
  Dat geld terug halen bij de voerboer of iemand zoeken die zonder deze ""kosten"" voer wil leveren
  Het is absurd dat mestboekhoudingen door deze veel te dure mensen wordt gedaan.
  Vraag eens hoeveel klanten een voervertegenwooordiger heeft tegen 100.000 euro per jaar
  Daar is dus veel te halen.
  De in gekochte voorlichting is in iedergeval NEUTRAAL !!

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Met iemand aan de schandpaal nagelen moet men voorzichtig zijn . Is het niet zo dat wij daar zelf schuld aan zijn . Door wetten en regelgeving zijn deze bedrijven meer met helpen van aanvragen van vergunningen enz. belast . wie daar goed in was had meer kans op nieuwe klanten en stond bij eigen klanten sterker .En zo werd en wordt de voorlichter voor meer zaken ingezet . Nu er niets meer verdient wordt is alles in een keer te duur.Elders kennis kopen zal en kan goedkoper zijn en zal neutraal kunnen zijn . Maar dat is ook niet zeker , want met geld en goede woorden kan een fabrikant ook invloed op deze personen uitoefenen .En het gevaar bestaat dat de concurrentie minder word omdat er in begin op scherp van mes gestreden zal worden om zijn markt aandeel te behouden . Dan zullen er slachtoffers vallen en een paar grote bedrijven zullen alles opslokken en de buit verdelen . En door minder binding met de klant er uithalen wat er inzit .Want morgen voert hij misschien van een ander . Waar volgens mij meer geld mee te verdienen is en toch binding met de klant houden . Is werken met verkoop maatschappijen die voer in de regio verkopen en laten maken in de kort bij gelegen fabriek . En niet zo als nu de een brengt voor naar noorden en de ander naar het zuiden . De verkoop maatschappijen kunnen dan kennis naast hun voer verkopen . Dus de een alleen voer en de andere voer plus voorlichting enz. Alle boeren dezelfde voer prijs , maar de voorlichting apart op de factuur bij degene die daar gebruik van maakt .Ze zijn dan verplicht goed voer te leveren en goede voorlichting , anders liggen ze er uit . Bij leveren op basis van prijs alleen bestaat gevaar dat de kwaliteit niet altijd is zoals zou moeten zijn .Meestal heeft men dit niet meteen in de gaten en is verlies groter dan prijs voordeel . De fabrikant zal altijd zeggen dat de boer iets niet goed heeft gedaan en het niet aan het voer ligt .Want Kwaliteit bepalen via onderzoek is een zeer moeilijke zaak , En in de praktijk zijn er ook regelmatig andere dingen die invloed op resultaat hebben . hierop spelen voorlichters in en proberen zo resultaten van bedrijven te verbeteren om zo de klant vast te houden . Een neutrale betaalde voorlichter zal zich zelf ook zo duur mogelijk verkopen . En soms een ander zijn kop laten rollen om zijn eigen te redden .

 • no-profile-image

  guillaume

  Natuurlijk ben ik het eens na de haarscherpe analyse het door "keutelboer" omschrijving vd voersector.Er zijn zelf varkenshouders die eerst hun bedrijf laten ontwikkelen mmv de voerbedrijf en zodra deze klaar is,de voerfirma eruit doen met een vage reden(meestal megaboeren die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten).Hierdoor krijg je als commercieel voervoorlichter ook nog vaak een schop na.Kleine boeren daartegen maken minder gebruik van deze voervoorlichter en zodra er geen bedrijfontwikkeling is,dan zie je ze ook niet meer.Zo'.n megaboer krijgt ook nog eens veel korting dan de kleine,wie is dan de beste klant voor de voerfirma,daarom snap ik die mentaliteit van deze jongens niet en daar moet de NVV nu direct voor opkomen.Want anders ontwikkel je NIET VRIJWILLIGE KLANTENBINDING!!En dat is voor de nog vrije varkenshouder een schande en wordt de openheid onder varkenshouders nog minder,Dus toch maar aan de Schandpaal nu het nog kan,NVV aan jullie ,deze voorzet!!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wyno Zwanenburg voorspelt maar raak, voor mij de vraag wat heeft die nvv-voorzitter te bieden? NIETS! Wyno ga je bezig houden waarvoor je bent ingehuurd, nvv-voorzitter, of blijf thuis met je grote waffel.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Wyno heeft gewoon gelijk! Iedereen die een beetje op de hoogte is , weet dat de marge verdeling voor de boer slecht is. De voerindustrie schoort dik voldoende. Als het zo door zitten ze snel zonder varkenshouders! Er zal met de bezem door de kolom moet geveegt moeten worden! Wat niets toevoegt eruit!!!! Dat geld voor de regels en voor personeel van verschillende aanverwante organisaties!!! De zaak opschonen, van de balast af!

 • no-profile-image

  m. marsman

  Zoals Wyno het bedoeld is nou precies zoals Unifar het doet!

 • no-profile-image

  Monopolist

  Unifar bedoelt het goed, alleen het is los zand en vrijheid blijheid. Leden zijn totaal niet betrokken en alleen op snelle koopjes uit. Wanneer dan ook nog eens belangrijke partners als AIO ons laten stikken, kom je vanzelf weer bij monopolisten als Schippers uit. Leve Schippers, VION en Topigs, leve de monopolisten die de markt beheersen en die elke boer vanzelfsprekend in hun vette kont zien kruipen. Met dank voor jullie slaafse trouw, kijk vooral niet verder dan ons als monopolisten.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Dat Wyno aangeeft dat er op deze manier euro's bespaart kunnen worden, geeft al aan dat hij niet weet hoe de kostprijs vh mengvoer zich verhoudt tov de factuurprijs. (of hij heeft zelf de verkeerde voerleverancier).
  Ik ben voorlichter/vertegenwoordiger, ik verkoop liever voer zonder voorlichting... geen gezeur, geen begeleiding, op naar de volgende.
  Maar ja, de mestboekhouding (een boekhouder rekent tot 600 euro), een aanvraag ve vergunning (DLV rekent duizenden euro's) 9 vd 10 telefoontjes gaan over vetarinaire vraagstukken (want de dierenarts rekent ...) enz enz. We moeten reeel zijn, je moet zaken doen met de partij die het beste bij je past, en die de beste prijs/kwaliteit verhouding volgens jou heeft. Ik begrijp deze discussie wel, en zeker nu er in de varkenshouderij langere tijd geen geld wordt verdient. Laat Wyno zich daar eens mee bemoeien, en over het 2013 vraagstuk, en de sociale gevolgen hiervan bij vele bedrijven en hun gezinnen. Feit blijft wel dat conccurentie op de mengvoermarkt er moet blijven, dus allen maar grote bedrijven als FF, Agrifirm enz. zal de boer uiteindelijk alleen maar geld kosten (kijk naar de slachterijen) Hoe meer voerleveranciers fuseren tot grote bedrijven, hoe liever of het mij is, want dit zal bij leiden tot omzetsteiging.

 • no-profile-image

  Boer Oostblok

  Net als op de kleuterschool, als je zelf een probleem hebt een ander aanwijzen!
  Feit :het aantal varkens in NL probeert de overheid al meer dan 20 jaar terug te dringen , lukt niet.
  Grote boeren worden groter en werken op alle fronten efficienter, en tonen zeker geen tekenen van armoede.De grote vraag is wat gaan de varkens nog eten: graan duur, bijproducten in de biogas en de tapioca en palm komt ook niet meer. Kortom de tijd van het dier als afvalverwerker is voorbij, de sektor wordt vanzelf gesaneerd en daar komt geen Mr.Zwanenburg aan te pas.

 • no-profile-image

  boer,markelo

  Voorlichter heeft inderdaad gelijk, Dhr Zwanenburg schopt net als een politicus van zich af en wil anderen het probleem op laten lossen, triest als voorzitter zijnde, hij is blijkbaar zelf niet in staat een oplossing voor het probleem aan te dragen en nu moeten anderen dit maar doen, als het zo doorgaat ben ik nvv-lid af, opbrengstprijs moet structureel omhoog, dat is de enige!! oplossing

 • no-profile-image

  Boer

  Wyno, hulde! De heilige huisjes in de voerindustrie moeten nodig omver. Mijn medewerker 2000 euro en de voerman 5000 euro per maand. De verhoudingen zijn scheefgegroeid. De eerste werkt vandaag en ook gisteren en ook hemelvaartsdag, de tweede heeft er net weer een halve vrije week opzitten. ieder zijn genot, maar als boer ga ik het niet langer betalen.

 • no-profile-image

  boer

  Boer Twente ter info: medewerker Oost Duitsland 1000 €/maand, over de Oder 500€/maand, Azie 100€/maand. Als je dan zo graag varkensboer wilt zijn investeer dan in gebieden waar geen mestoverschot is.Trouwens wat is je eigen salaris ?

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Boer oostblok, als je zo graag boer in oostblok wilt zijn, bezoek dan ook oostblokse nieuwssites en buit daar de mensen maar uit als je je er lekker bij voelt.

 • no-profile-image

  boer markelo

  Het gaat weer lekker hier, zeuren op elkaar, het stuk van Wyno daar gaat het om hij weet geen oplossing voor de problemen hier! en gaat daarom van zich aftrappen zoals de rest hier ook doet, dat is nu juist het probleem ook, we moeten samen een oplossing vinden voor hogere opbrengstprijzen, dat is het enige dat de problemen oplost graag reactie van Wyno of ww haarle die weet het ook zo goed allemaal

 • no-profile-image

  john

  problemen in de varkenshouderij lossen zichzelf op... (stoppers genoeg) het heeft alleen wat meer tijd nodig omdat er geen overleg is.

 • no-profile-image

  Boer

  Goed bekeken John, alleen stoppers zorgen voor een lager aanbod = hogere prijzen. Daar kan geen LTO of NVV iets aan doen. De kostenzijde en het verenigen van producenten ligt bij ons zelf. Jammer dat 90% van de varkenshouders zijn erf hiervoor niet verlaat.

 • no-profile-image

  voorlichter NL

  Boer twente: je zegt dat jou voorlichter 5000 euro/mnd verdient. Over welke mengvoer fabr. heb je het dan, dan kan ik mij daar namelijk ook eens melden, want die 5000/mnd heb ik zeker niet.
  Wat een lul verhaal heb jij zeg. We leven in een vrij land, en als jou iets niet aanstaat moet je dat veranderen. en niet een gefrustreerde reactie geven. Wellicht intressant? wordt zelf voorlichter.

 • no-profile-image

  Accountant

  Boer Twente geeft overduidelijk aan dat hij gaat veranderen hetgeen hem niet aanstaat. Namelijk inkoop van kaal voer zonder ballast. Gelijk ook de heer Zwanenburg aangeeft in zijn column. Van gefrustreerd zijn is juist sprake bij onderstaande voorlichter.

 • no-profile-image

  john

  de mengvoerfabrieken hebben al die poppetjes op de weg om er maar voor te zorgen dat de 'eigen' fabriek vol zit. Om zo de vaste koste per ton zo laag mogelijk te houden. Intensieve klanten binding lijkt hiervoor noodzakelijk. jaarlijks stapt nog geen 10 % van de varkenshouders over naar een andere fabriek. Eigenlijk is er dus een flinke overcapaciteit bij de mengvoerfabrieken. Het sluiten van enkele fabrieken betekent minder overcapaciteit = lagere kosten en de fabrieken die overblijven hoeven niet zoveel kosten meer te maken voor klantenbinding. Win Win. 3 of 4 mengvoerbedrijven zijn meer als voldoende om ons als nederlandse varkenshouders van brok te voorzien en toch enige concurrentiekracht te houden. Wyno of Johnny aan jullie de taak om naast het biggenprijsonderzoek ook het voerprijsonderzoek te starten. De voorlichters weten precies dankzij de intensieve bedrijfsbezoeken wat de concurenten rekenen terwijl wij als individuele boer 0,0 overzicht hebben. Zelf heb ik geen tijd om maandelijks 20 verkoopadviseurs op de stoep te vragen om de prijzen te vergelijken. Maar samen lukt het wel.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ja drie of vier mengvoederbedrijven en geen overcapaciteit meer . Dit is wat in de slachterij wereld al bijna is . Weinig bedrijven en veel varkens , er hoeft niet gevochten te worden voor varkens . Ze wachten wel af en volgen Duitsland wel als dat nodig is . Dus slachterijen dik bezet , wat komt daar van bij de boer terecht , Bij mengvoederbedrijven moet er ook overcapaciteit zijn zodat zij moeten strijden om fabriek vol te krijgen en te houden . Hier door zullen de prijzen zeker lager zijn dan bij geen overcapaciteit . Het mannetje of vrouwtje langs de weg zal altijd blijven .De ontevreden klant zal altijd persoonlijk te woord moeten worden gestaan . Of het probleem opgelost kan worden . Het hoeft niet aan het voer te liggen kan ook aan bedrijf zelf liggen , denk aan klimaat ,ziekten , ondernemerschap , vakmanschap enz.Hier door is de veevoedersector begonnen met voorlichters de baan op te sturen . Wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de steeds betere technische resultaten . Wat uiteindelijk ondanks inkrimpen varkensstapel tot meer varkens heeft geleid . Waardoor de prijzen door voldoende aanbod laag zijn ten opzichte van de kosten . Dus eerst gebruik maken van kennis van deze mensen en ze laten opdraven bij aanvraag vergunningen en mestwet probleem vraagstukken enz. En nu de grote jongens denken dat ze het zelf kunnen en voor minder geld elders kennis kunnen kopen , moeten de mengvoederbedrijven aan de schandpaal .Volgens mij kan men bij elk mengvoer bedrijf voer zonder voorlichting kopen . Maar als er problemen zijn moeten deze vaak weer opdraven want aders krijgt het voer de schuld .Aan de afzet kant is de boer gebaat aan een tekort en aan de inkoop kant bij een overschot . Zo heeft hij wat onderhandelings ruimte , en zal de prijs iets meer in zijn voordeel zijn dan bij omgekeerde . Want dat iemand vrijwillig zijn marge deelt met de boer zal nog lang duren . De meeste proberen het grootste stuk van de koek te krijgen . Want lagere kosten hoef je niet aan de klant door te geven als je collega concurrenten ook geen overcapaciteit hebben want hij heeft dan weinig interesse in een nieuwe klant en zal daar dan ook weinig of geen moeite voordoen als hij hierdoor niets extra kan verdienen .Wat ik al eerder in een reactie schreef de een sjouwt voer naar het noorden en de ander naar het zuiden . Verkoop maatschappijen die leven van voerhandel .Deze verkopen voer vaste prijzen per klant en daarnaast voorlichting voor afgesproken prijs . De keuze is aan de boer en kwaliteit moet men leveren anders is men de klant kwijt . En door het voer zo dicht mogelijk bij de klant in de buurt te laten maken is er voordeel te behalen . Het merk voer zal dan gekoppeld zijn aan de verkoop maatschappij . En deze zullen dan onderling concurreren .

 • no-profile-image

  Johan

  Ik kan me voorstellen dat een 15 % rendementsdoelstelling stekend is. Echter, kan deze 15 % enkel bereikt worden door zo weinig mogelijk geld in allerlei randzaken te steken. Mengvoerbedrijven die deze doelstelling hebben, hebben voer maken als core business en ik weet zeker dat de klanten van deze bedrijven hier goed mee zijn. In vergelijking met het buitenland, lopen in Nederland wel een enorme bult voervoorlichters rond. Een voervoorlichter steekt ongeveer 25 - 35 % van zijn tijd in het werven van nieuwe klanten, eigenlijk inefficient. In de particuliere mengvoersector is inmiddels flink geconsolideerd. Bij de cooperaties lijkt het wat moeilijker te gaan. Vreemd, omdat ze eigenlijk allemaal dezelfde doelstelling hebben: Een zo laag mogelijke voerkosten post per eenheid product. Blijkbaar zijn de posities die leden en directies innemen toch nog belangrijker dan het voordeel voor de leden... Dit zou nog een efficiencyslag kunnen brengen. Voor de rest zie ik weinig voordeel te behalen. De voervoorlichter wordt al jaren als de meest gewaardeerde adviseur gezien. Het oog van een goede voorlichter kan ook veel voordeel opbrengen. Voer op maat kan problemen voorkomen en antibiotica gebruik verlagen. Er zijn tal van punten te benoemen waar door goede voervoorlichters nog van toegevoegde waarde kunnen zijn. Uurtje factuurtje zou misschien zo slecht nog niet zijn. Klanten kunnen dan zelf inschatten wat de toegevoegde waarde vd voorlichter is en degene die onvoldoende bieden, vliegen er van zelf uit.

 • no-profile-image

  Jos

  Het gevaar zit hem in het feit dat een boer zijn rantsoen laat berekenen; dan ben je aan de beurt! U moest eens weten hoeveel er achter uw rug overlegd wordt over wie er vervolgens ''zogenaamde de laagste is" en u gaat leveren. Beste Wyno, dat weten enkele ''mededenkers'' van u maar al te goed maar zullen het U nooit vertellen!Zo wordt ook u in de aap gelogeerd, helaas.

 • no-profile-image

  veehandelaar

  "grappig" deze discussie te volgen! *boer oostblok* heeft het natuurlijk helemaal goed; niemand HOEFT varkens te produceren in Nederland en niemand wordt verplicht ergens voer te kopen. Je kunt ook per levering of per ronde onderhandelen...
  "grappig" is ook dat er niet wordt gereageerd om de genoemde managementsgebreken van sommige agrariërs; inderdaad vrijdag voer bestellen voor die dag, 's morgens om 10.00 uur nog een kalf opgeven voor de zelfde dag, trekker die in de weg staat bij 't varkens laden, koe die niet vaststaat bij 't afleveren, handelaar heeft afspraak maar moet maar even wachten "want de veearts is er".......
  kalf gaat niet mee, heeft dikke navel "vergeten" af te bellen......

 • no-profile-image

  Guillaume

  De Veehandelaren zijn overbodig,in deze internet maatschappij (tellen en opgeven)al je geld wat je als veehandelaar nog hebt( provisie :handelsgeld) in grond stoppen),wat vele al doen in het oosten van het land!
  Deze handelaren zijn overbodig, want handelaren zijn OVERBODIGE marge in pikkers(zelfverrijkenaars)We hebben ze niet meer nodig! Rechtstreeks zaken doen met slachterijen en hun werknemers en mesterijen,mesterijen,doe rechtstreeks zaken met de vermeerderaar,(Transport is te becalculeren)Restbiggen via export,hebben deze ook nog werk!

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ja Als je het zelf beter kunt dan een handelaar moet je het zelf doen . Maar denk maar niet dat een slachterij goedkoper kan werken dan een handelaar . Een handelaar moet 24 uur 7 dagen in de week bereikbaar zijn en klaar staan . Hij is zelfstandig ondernemer . Een slachterij werk met mensen in loondienst , deze zijn beperkt in hun uren en hoeven niet te strijden voor marge , want ze hebben vast loon . Als slachterij varkens rechtstreeks van de boer gaat kopen hoeft dit niet te betekenen dat dit goedkoper kan dan via de handel . De handelaar is de goedkoopste knecht . Als er geen varkens nodig zijn of als ze er niet zijn kost hij niets . Maar vast personeel kost dan evengoed geld . En een handelaar kan tussen vermeerderaar en mester een belangrijke functie hebben als soort scheidsrechter . hij moet het voor beide goed doen en zal dus problemen snel oplossen .Want zaken doen betekent elkaar wat gunnen en soms is dat tussen twee partijen moeilijk . En kan een derde partij de zaken regelen en verzorgen en uitvoeren . Dit kost geld . Maar hoeveel ?.Dat weet je nooit precies . Kun je reken som op loslaten . Wat zijn transport kosten , uitval onderweg (vervoersrisico),vrachtkosten , verzekeringen, marge handelaar enz. Ga zelf de zaken regelen en tel de kosten allemaal . Dan kan het nog wel eens zijn dat de marge van de handel zo laag is dat u een werknemer de uren die u hiermee bezig bent niet kunt betelen . Vroeger toen de handelaren zelf nog geen vrachtwagens hadden hadden ze een betere marge dan nu .De meeste hebben net als de boeren flink moeten investeren . De boeren in stallen en hun in veewagens . De boer moest groter worden om kostprijs te drukken ivb met lagere prijzen . De handel moest groeien in verband met lagere marges . En door dat de gekochte vrachtwagens ook moesten lopen worden de marges alleen maar kleiner . Want voor de vracht deed men het al . Dus of er zoveel meer voor de dieren betaald wordt als de handel weg valt . Ik denk eerder minder omdat een groot bedrijf met strakkere regels zal werken en kosten meteen doorberekent . En iemand die in loondienst is kan nooit de service verlenen die een zelfstandig ondernemer kan verlenen , Deze beschikt over zijn eigen tijd en geld .

 • no-profile-image

  Guillaume

  Als je de regie in eigen handen wilt nemen zul je dat ook moeten doen.O ja,vroeger had je ook meer keuze in handelaren,was je het niet eens met de ene dan was er wel weer een andere.Nu zijn de handelaren een verlengstuk van in hun ogen beste slachterij en vertellen meteen welk conceptregels je moet houden.Ook dit handjevol handelaren overlegd veel met de concurrent dat er zoveel aanbod is.De transporteur word ook al in een afhankelijkheid positie gedreven omdat deze grote handelaren veel omzetten en ook geen keuzes kunnen(Mogen maken)Hierdoor blijkt maar weer door de overproductie ieder voor zich gaat zorgen en de SCHAALvergroting niets oplost. Voor de boer( alleen maar afhankelijker wordt in dit PIRAMIDESPEL achtige sekte(tor))en uiteindelijk achterblijft met grote schulden omdat we geen vat krijgen op de margeverdeling in de keten.Dat noemen we nou de regie uit handen moeten geven!Het kennis en handelsgeest niveau van de boeren wordt steeds lager en worden zetbaas.In het land der blinden is eenoog koning.Boeren oogkleppen af!

 • no-profile-image

  boer harms

  Het is jammer, maar iedereen wijst naar de ander als oorzaak voor de huidige mindere verdienste in de varkenshouderij. En iedereen zoekt bij de ander de oplossing. Na Johnny Hoogenkamp, loopt ook Wino en z'n NVV- achterban als een blind paard achter de gedachtegang dat de ondernemer door iedereen wordt bestolen. En niemand kijkt naar zijn eigen bedrijf en zijn eigen management, terwijl juist daar het meeste is te halen:
  1. De voerleverancier is je eigen vrije keuze! Hoe meer leveranciers hoe meer keuze!! Ik kies voor DIE leverancier welke mij mijn eigen samenstelling levert (MAATWERK) die IK wil hebben met een open, transparante prijsberekening.
  2. De adviseur voor mijn bedrijf, moet een vakspecialist zijn die iets toevoegt.
  Dit betekent dat er meerdere adviseurs komen (klimaat, voeding, gezondheid).
  3. Qua management moeten veel varkenshouders eerst eens zelf in de spiegel kijken wat zij op hun bedrijf kunnen verbeteren ipv naar de "grote boze buitenwereld te wijzen" Als je niet goed bent in de verkoop van je biggen, zoek dan aansluiting bij een collega die er wel goed in is!!! Ga niet zitten klagen dat je prijs te laag is, want je bent niet gedwongen te verkopen voor die prijs, het was je eigen vrije keus (er zit een verschil van € 20, = per big tussen Boer A en boer B. Dat is het verschil tussen failliet gaan en "te weinig verdienen"
  Deze verschillen zitten er ook in voerkosten en arbeidskosten.
  4. Stel je doelstelling duidelijk vast en bespreek dit met die adviseurs welke je belangrijk vind voor je bedrijf en die een bijdrage kunnen leveren bij het realiseren hiervan. Laat je hierbij vooral
  door de financiële gevolgen leiden (blijf rekenen), want de laatste big brengt vaak niet de meeste winst..........

  Stilstaan bij bovengenoemde 4 punten is heel wat efficiënter als alleen maar kankeren op onze afnemers en toeleveranciers. • no-profile-image

  Guillaume

  Er wordt collectief(gemiddeld) te weinig verdient door varkenshouders,de transparantie in prijs/ kwaliteit verhouding is slecht in beeld te krijgen. Hoe komen de cijfertjes van die allerbeste saldoboer tot stand.Verder is het heel simpel ,de doelstelling wordt met deze marktomstandigheden(en afg.tien jr) niet gehaald en de beste jongentjes onder de boeren hebben altijd al bestaan en willen maar een ding ik,ik,ik maar deze zullen ook wel overblijven(alleen) en moeten nu gaan samenwerken en eerlijke cijfertjes uitwisselen??Als puntje bij paaltje komt...kan iedereen zijn kritische kostprijs berekenen,al deze adviezen tot spijt, gemiddeld komen de berekeningen niet uit, PUUR verdient aan de varkens.Wie het nu nog goed gaat is meestal het saldo van andere kunstgrepen en ander neveninkomsten,maar collectief hebben we er als boeren er flink achteruit geboert en dit gat is nog lang niet dicht!Er is maar een oplossing>> Betalen(doorberekenen) en anders" collectief staken" of stoppen met betalen van rekeningen dan wil ik nog wel eens zien de langste adem heeft(de dieren moeten altijd gevoerd worden) voor de varkens en niet zeggen maar die redt het wel en niet. Collectieve mentaliteit(ook de periferie),daar ontbreekt het aan,de barricades op,je mag dit niet aan de markt overlaten!

 • no-profile-image

  Financieel adviseur

  Juist door de bluffers als Boer Harms (verdient per big 3x € 20 extra op prijs, voer en arbeid....) wordt het beeld geschapen dat de beste boeren nog wel veel geld verdienen. Twintig procent verdient ook geld, waarvan de helft door bijzondere omstandigheden (uitgekocht). Dat is echter niet mijn referentie.

 • no-profile-image

  guillaume

  Ja ,die "bluffers"en "marionetten" dat zijn ook de boeren die vaak als referentie voor de Adviseurs en agr.media worden gebruikt. Dit is geen werkelijke afspiegeling van de primaire sector en geeft daardoor en vertekend beeld voor de Burger en consument(zulke mooie en grote stallen ,het gaat zo slecht nog niet)Dit soort jongens zijn er alleen op uit om de rest uit te schakelen(misbruiken de emotie vd andere die hun ogen niet zo goede ondernemers zijn, waardoor hun beter uit de strijd hopen te komen.Dit doen ze samen met hun vriendjes(Rabo,Lto,Topigs,voerfabr.,CDA en andere slijmjurken) die hun ook aan de schaalgroottte hebben geholpen.Zoals het spreekwoord luidt:"Bezit van de zaak ,einde vermaak" Of dit soort bedrijven in de toekomst privaat boerenbezit blijft,ik weet zeker van niet. Liever aan de eerste galg dan aan de laatste!!

 • no-profile-image

  boer harms

  Fianciëel adviseur ik hoop voor je klanten dat je advies beter is als de wijze waarop je mijn reactie heb gelezen:
  Ik heb niet gezegd dat ik 3 x € 20, verdien. Ik heb gezegd dat er € 20,= verschil zit in opbrengstprijs tussen boer A en boer B. Afgelopen week stond de Weser Ems op € 42,= + 8,= toeslag + BTW = €53,= Er zijn ook mensen die ze weggegeven hebben voor € 30,= op de export naar Spanje......Verschil is dus groter als € 20= per big.
  In arbeid en voer zitten ook grote verschillen. Natuurlijk kleiner als in opbrengsprijs.
  Volgens mij zit ik nergens te bluffen, want ik heb het niet over mijn verdiensten geschreven.
  Maar ja onze accountant vind het wel gemakkelijk om met de grote hoop mee te klagen en zeuren dat iedereen het verkeerd doet.
  Je zou sterker overkomen als je zelf een aantal zaken weet te noemen waar je een rendementsverbetering weet te realiseren.
  Ik heb in m'n vorig bericht 4 mogelijkheden aangegeven.............


 • no-profile-image

  Financieel adviseur

  Citaat: er zit een verschil van € 20, = per big tussen Boer A en boer B. Dat is het verschil tussen failliet gaan en "te weinig verdienen" Deze verschillen zitten er ook in voerkosten en arbeidskosten.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Beste Adviseur Brabant . Dit zou dus kunnen betekenen dat de handel , veevoederbedrijf enz. de winst halen bij een paar klanten . Want een mester gaat ook niet zomaar bijna het dubbele voor een big betalen .

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.