Vee en gezondheid

agd.media
De intensieve veehouderij heeft geen aantoonbaar effect op de volksgezondheid, staat te lezen in een onderzoek van het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit van Utrecht.

Het is een verheugende conclusie, die door LTO Nederland direct bij het verschijnen van het rapport met liefde werd omarmd.

Ontwikkeling van de intensieve veehouderij kan niet worden tegengehouden met het argument dat er mogelijk gezondheidsrisico’s zijn.

De conclusies van het onderzoek kloppen natuurlijk, maar er kunnen wel kanttekeningen bij geplaatst worden. Er is gekeken naar een relatie tussen door de huisartsen geregistreerde gezondheidsklachten en de aanwezigheid van intensieve bedrijven in de omgeving. Gelukkig blijkt die relatie niet aantoonbaar. Als zo’n onderzoek zou zijn gehouden vóór de uitbraak van Q-koorts, was dat beeld niet anders geweest.

Q-koorts heeft laten zien dat de situatie opeens kan veranderen. De uitkomst van het risico-onderzoek mag de ogen niet sluiten voor de risico’s die wel degelijk aanwezig zijn. De (intensieve) veehouderij moet bij voortduring alert blijven op alle gezondheidsrisico’s die altijd op de loer liggen. Het Iras-rapport biedt geen zekerheid, het is een momentopname.

Of registreer je om te kunnen reageren.