Boerenblogger

285 x bekeken

Tranen om Josefien

Big Challenge passeert als eerste team de grens van €1 miljoen, meldt de Alpe d'HuZes-organisatie. Tussen duizenden fietsers en supporters een geweldige sectorpromotie.

Woensdag 8 juni 2011:
Vroeg uit de veren om samen met enkele teamgenoten de berg te versieren. We hangen tientallen spandoeken van sponsoren aan de bergwand. Mooi verdeeld over de 21 haarspeldbochten. Vandaag, de dag voorafgaand aan Alpe d’HuZes, wordt Alpe d’HuZus verreden. Een enkele beklimming voor alle partners en supporters. Zij vertrekken om 12.00 uur. Gelukkig is het inmiddels droog. Langzaam maar zeker verdwijnen de wolken en komt het zonnetje door. Ruim 300 ‘zussen’ staan aan de start. Een uur en drie kwartier later komt mijn fietsmaatje Johan over de streep. Moe, maar voldaan. Het lijkt erop dat het hem weinig moeite heeft gekost. Nu is het wachten op Desiree, mijn vrouw. Ook zij is de strijd aangegaan met deze indrukwekkende Alpenreus. Na 2,5 uur fietsen komt ze over de streep. Ze is erg onder de indruk van de klim en alle enthousiaste supporters. Het is een emotioneel weerzien. Ik ben apetrots op haar.

Beginnende zenuwen

Om 16.00 uur in de middag wordt een foto gemaakt van alle 4.300 fietsers die donderdag gaan proberen zo vaak mogelijk de berg te beklimmen. Wat een boel mensen. Hoog vanaf een heftruck regisseert de fotografe de mensen naar de juiste plek. Het valt niet mee om zoveel mensen in een beeld te vangen. De hilariteit is groot. Binnen enkele minuten gaat er een wave door de massa. De stemming is goed. Toch merk ik dat er ook wat zenuwen beginnen te komen. Morgen moet het echt gebeuren. Er is geen escape meer.

Tranen bij verhaal lotgenoot

Het avondprogramma is indrukwekkend. In het sportpaleis zijn ruim 5.000 mensen verzameld om de laatste instructies voor de fietsdag te ontvangen. Ook Frits Barend is van de partij. Hij voert een persoonlijk gesprek met Josefien. Een jonge vrouw van 29 jaar die ruim een jaar geleden opgegeven was. Darmkanker met diverse uitzaaiingen in de buikholte. Ondanks dat ze de dood in de ogen heeft gezien, is ze nog steeds springlevend en fietst morgen de berg met ons op. Wat een kracht straalt zij uit op het moment dat ze vertelt dat ze gezond en gelukkig leeft met kanker. En dat ze nog lang niet van plan is dood te gaan. De tranen rollen over mijn wangen. Als je zelf met de ziekte kampt, komen dit soort verhalen keihard binnen. Toch geven ze ook kracht. Kracht om door te gaan met mijn strijd tegen deze rotziekte. En kracht om morgen zelf die berg op te gaan fietsen.

Daverend applaus

Ook de varkenssector komt perfect in beeld. Een daverend applaus valt ons ten deel als de organisatie bekendmaakt dat deze sector vandaag de magische grens van €600.000 aan sponsorgeld is gepasseerd. En dat ze sector daarmee in drie jaar tijd via Alpe d’HuZes meer dan €1 miljoen heeft bijgedragen aan de strijd tegen kanker. Sector-pr in optima forma!

Foto: Willemien de Groot

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.