558 x bekeken

Sterke dierenbeweging

agd.media
Voor wie het nog niet wou geloven: de bestrijders van dierenleed hebben een zeer sterk fundament in politiek en samenleving. Het nu al maandenlang slepende debat over onverdoofd ritueel slachten is daar het bewijs voor.

De hoorzitting donderdag in de Tweede Kamer leidde niet tot vermindering van het ruime politieke draagvlak voor een verbod. Ondanks protest van islamtische en joodse religieuze voorlieden van over de hele wereld en ondanks alle gevoeligheden rondom de thema’s religie en minderheden.

Oké, de Eerste Kamer komt nog aan zet, en wie weet het Europese Hof van Justitie, maar deze slag lijkt gewonnen. Die overwinning staat niet op zichzelf. Deze week verbood de Amsterdamse gemeenteraad het afschot van damherten in de duinen. Het voorgenomen doden van ganzen lijkt op eenzelfde massieve weerstand te stuiten. De dierenliefde is niet beperkt tot Nederland. Australië neemt grote economische schade voor lief door rundvee-export naar Indonesië stil te leggen na televisiebeelden over slachtpraktijken aldaar.

De liefde voor dieren en de afkeer van dierenleed is geen hobby van een splinterpartij, maar een factor om terdege rekening mee te houden. De dierhouderij kan zich daar maar beter naar schikken. Ook als dat betekent: investeren in diervriendelijke verwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.