Scoringsdrift

agd.media
Een kwestie van dagen, verzekert staatssecretaris Henk Bleker in Knevel & Van den Brink, en dan kunnen Nederlandse groente weer naar Rusland.

Hij is net terug van een bezoek aan zijn Russische ambtscollega Elena Skrynnik. Het contact is goed. Zij hebben op zijn Gronings zaken gedaan: recht toe, recht aan.

Blekers inzet om de Ehec-crisis te beteugelen verdient een compliment. In Brussel kreeg hij vorige week groen licht om GMO-gelden te besteden. De voorstellen van commissaris Dacian Ciolos om tuinders te steunen, vindt hij aan de magere kant. In de Kamer kondigt hij aan zich in te zetten voor verbetering van die 210 miljoen euro steun.

Als een staatssecretaris van landbouw zich ergens kan laten gelden, is dat in de huidige crisis. Bleker doet dat met verve. Scoringsdrift is de politicus niet vreemd. Hij schrapt een handelsreis naar India, en gaat op eigen houtje naar Moskou. Dat is daadkrachtig en stoer.

Hopelijk leggen de Russen het gesprek op eenzelfde wijze uit. In het verleden werd de technische uitwerking nogal eens aangegrepen om zaken te vertragen. Feit is ook dat niet Skrynnik de grenzen sloot, maar haar collega Tatyana Golikova van volksgezondheid.

Hopelijk realiseert Bleker ook wat het betekent als de uitwerking toch meer tijd vergt. De teleurstelling zou groot zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.