Redactieblog

532 x bekeken 1 reactie

Schone stront

Een vergister die alleen op mest draait, heeft de toekomst.

Recentelijk kon u in Boerderij lezen dat het niet zo goed gaat met de biovergister. De restproducten die in het apparaat worden gestopt, zijn duur. Zo duur, dat de vergisters nauwelijks nog uit kunnen. Daar komt oneerlijke concurrentie bij, aldus een zegsman. Nieuwe projecten hebben een gunstiger subsidieregeling dan oude. De Duitsers hebben een gunstiger subsidieregeling dan wij, dus snijden die ons de pas af. Ze contracteren zelfs mais in de grensstreken van Nederland. Subsidievervalsing dus.

Biovergisters die vooral draaien op restproducten en op speciaal verbouwde landbouwproducten, hebben hun langste tijd gehad. Beide producten kun je beter eerst in een dier stoppen voordat het de vergister in gaat. Cascadering heet dat. Elk product zo hoog mogelijk verwaarden, en de restproducten weer zo hoog mogelijk verwaarden, tot je iets overhoudt waarmee je niets anders kunt dan vergisten. Wat je dan nog overhoudt, is meststof. Dat is de duurzaamste weg.

Veel hedendaagse initiatieven voldoen niet aan deze eis. Vanuit ondernemersstandpunt is er weinig tegen dergelijke projecten, zolang de voorwaarden en de subsidies maar zeker en helder zijn. Als die zekerheid er niet is, luidt mijn advies: pas op, want een volgende regering gaat er vast iets aan doen.

De toekomst ligt in een heel andere vergister, namelijk een die op alleen mest draait. Die is er al en draait technisch heel behoorlijk. Op de schaal van één bedrijf. Geen gesleep, geen gezeur over restproducten of digestaat, en niet het risico dat de overheid het niet duurzaam vindt. Sterker nog, het cascadedenken zegt dat eigenlijk alle mest eerst door een vergister moet voordat deze het land op gaat. Daarmee kunnen nuttige zaken uit de mest gehaald worden, dat is pas duurzaam. In dezelfde Boerderij stond ook dat zoiets alleen door visionairs geloofd wordt. Ik een visionair? Nee hoor, gewoon een wetenschapper die de krant goed leest. Maar misschien is dat wel hetzelfde.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Bart Brouwer

  Beste heer Strijker,

  Op basis van uw stuk neem ik aan dat u spreekt over de Microferm in Langeveen.
  De logica waarom mest vergisten en de voordelen die u noemt (ken er nog meer)kloppen als een bus. de familie Kleizen nodigt u graag uit om eens te komen kijken.

  Groet,

  Bart Brouwer

Of registreer je om te kunnen reageren.