Commentaar

Persoonlijke drama in entourage hormonenmaffia

Jacky Vanmarsenille waarschuwt de oudere vetmester dat hij niet meer terugkan. "U levert de dieren aan ons op de door ons geboden prijs", dreigt hij.

De man krijgt ook geen keuze. Hij moet de dieren verboden hormoonpreparaten toedienen. "U hebt nog geluk dat onze vaders bevriend waren", zegt Vanmarsenelle. De hoofdrolspeler in Rundskop is met zijn gewelddadige optreden onsympathiek. Het is meteen duidelijk hoe de Belgische hormonenmaffia optreedt tegen veehouders met gewetenswroeging.

De veehouderij in de jaren negentig is decor voor de film Rundskop. Jacky Vanmarsenelle (Matthias Schoenaerts) is een hoofdrolspeler in de hormonenmaffia in Vlaams Limburg. Ook op zijn eigen boerderij krijgen de dieren hormoonpreparaten toegediend.

Regisseur Michael Roskam laat zien hoe dit in de praktijk gaat. "Spuiten in de hoeven of anus", krijgen veehouders als instructie. Er komt geen uitleg, maar de kenner weet dat er dan geen spuitplekken op het karkas zichtbaar zijn. In de schemer op een parkeerplaats is ook te zien hoe controleurs worden omgekocht.

De wereld gaat op zijn kop als een agent wordt vermoord. De politie verdenkt de hormonenmaffia, terecht. De aanslag doet sterk denken aan de moord op inspecteur Karel Van Noppen in 1995.
In de maffia heerst onenigheid over de handelwijze daarna: even gas terug nemen of onverkort verdergaan. De topontmoeting heeft plaats op een regenachtig dag in de kantine van een oude drafbaan. Het decor is macaber.

In die ontmoeting krijgt de aanvankelijk ogende thriller een andere wending. Vanmarsenille ontmoet een vriend uit zijn jeugd. Twintig jaar hebben ze elkaar niet gezien. Via een flashback wordt duidelijk dat een geweldsdelict de reden is. Ook wordt duidelijk waarom Jacky zo nors, agressief en contactgestoord is. Hij is opgegroeid met testosteroninjecties, en spuit nu ook nog dagelijks preparaten.

Schoenaerts speelt de rol fantastisch. Hij is speciaal 30 kilo aangekomen, en bracht maanden in de sportschool door. Hij is één bonk spieren. Het is een subtiele verwijzing naar de wereld van (gespierde) dikbillen en Belgisch Blauwen op het bedrijf. Vanaf dat moment is het ook meer een psychologisch drama en raakt de hormonenmaffia op de achtergrond. Natuurlijk zijn er beelden, zoals een keizerssnede, koelkasten vol middelen, stallen.

Jacky gaat terug naar alle betrokkenen uit zijn jeugd, belust op wraak. De politie volgt hem op de voet. Jacky blijkt niet alleen de harde, bonkige kerel. Eigenlijk is het een heel triest geval. De kijker ontwikkelt medelijden en sympathie voor hem. Niets in de film duidt op een goede afloop. Toch komt het slot keihard aan.

Rundskop is een fraaie film, afspelend in de omgeving van Sint-Truiden. Het Vlaams is onvervalst plat. De ondertiteling is absoluut noodzakelijk. De Belgische veehouderij en hormonenmaffia is decor van het drama. Regisseur Roskam spreekt zich er niet expliciet tegen uit.

De film Rundskop (2 uur) draait nu in de Nederlandse bioscopen

Of registreer je om te kunnen reageren.