212 x bekeken

Onevenwichtig graanbeleid

agd.media
De liberalisering van de graanmarkt is onevenwichtig gebeurd. Dat werkt in het nadeel van Europese graantelers. Terecht winden zij zich hierover op.

Vanwege krapte en hoge prijzen op de graanmarkt heeft de EU besloten de importtarieven van de zogenoemde TRQ-granen op nul te zetten. Voorheen gebeurde dat wel eens tijdens het graanhandelsseizoen, nu gebeurt het al daaraan voorafgaand. Een teken dat men bang is voor grote krapte. Rusland heft op 1 juli zijn exportverbod op en gaat gebruik maken van deze schorsing van de EU-invoerheffingen.

Het gevolg is dat de prijzen hier gedempt worden. Mooi voor de consument, minder mooi voor de telers. Die zouden dit kunnen billijken, als tegenover ingrijpen aan de bovenkant ook ingrijpen aan de onderkant zou staan. Maar dat is niet zo. Tegen lage prijzen zijn telers niet meer beschermd. Een rare en oneerlijke situatie. Een soort zwemmen met één hand op de rug.

Het is tijd om eens serieus te kijken naar het plan van LTO om bij overvloedig aanbod en lage prijzen graan te bestemmen voor ethanol. Dat kan de prijs behoeden voor al te diepe dalen, en dient bovendien groene doelen. Hardline voorstanders van de vrije markt zal het een gruwel zijn, maar dat geldt nog meer voor de huidige situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.