231 x bekeken

Landbouwminister VS: biobrandstoffen weinig van doen met voedselprijzen

In januari sloten de Amerikaanse departementen van landbouw en marine een revolutionair akkoord over de inzet van biobrandstoffen. In 2020 maken alle marine-onderdelen, inclusief schepen en vliegtuigen, voor minimaal 50 procent gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

Op de grootste vliegtuigbeurs ter wereld, de ’Salon International de l’Aéronautique et de l’Espace’ in Parijs, lichtte minister Tom Vilsack woensdag de overeenkomst toe aan de luchtvaartindustrie. Dat de overeenkomst wel eens grote invloed kan hebben op de wereldvoedselprijzen, gelooft hij niet. ”Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.”

Een landbouwminister op een vliegtuigbeurs, dat is een noviteit. Wat zegt dat?
”De overeenkomst die wij eerder dit jaar hebben gesloten, is ontzettend belangrijk voor de Verenigde Staten. De olievoorraden raken op, terwijl ons leger afhankelijk is van een constante, snelle en betaalbare toevoer van energie. Door krijgt dit besluit krijgt de marine hier meer controle op. Maar er moet nog veel werk worden verricht; wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe energiebronnen. Daarbij is haast geboden, want onze deadline was gisteren.”

Wat betekent dit voor de Amerikaanse landbouw? Op welke wijze kunnen boeren hiervan profiteren?
”Er wordt wel eens gezegd dat deze sector maar een klein onderdeel uitmaakt van de economie. Maar boeren zijn ontzettend belangrijk voor de samenleving. Dit project levert ontzettend veel nieuwe banen op, vooral in rurale gebieden en in de landbouw, waar dat hard nodig is. Het aantal boeren neemt nog steeds af, terwijl ik juist wil dat het er meer worden. Daarnaast is het ook nog eens een wapen in de strijd tegen klimaatverandering.”

U neemt deze dagen deel aan de G20 van landbouwministers over voedselzekerheid en de onrust op agrarische grondstoffenmarkten. Onderzoek toont aan dat juist de productie van biobrandstoffen tot flinke prijsstijgingen leidt.
”Het is belangrijk te benadrukken wij een beweging aan het maken zijn naar het gebruik van gewassen die niet voor menselijke of dierlijke consumptie worden ingezet. En denk bijvoorbeeld ook aan agrarische reststromen. Zeker, mais is nog steeds erg belangrijk voor biobrandstoffen, maar dat wordt steeds minder. Er is dus sprake van diversificatie en minder concurrentie met voedingsgewassen. Bovendien laten wetenschappelijke studies zijn dat biobrandstoffen weinig te doen hebben met prijsvolatiliteit. De stijging van voedselprijzen eerder samen met de hoge energiekosten.”

De overeenkomst is erg ambitieus. Hoe gaat u zorgen dat de doelstelling werkelijkheid wordt?
”Er bestaan verschillende mooie technieken, die algemeen beschikbaar moeten worden gemaakt. Het is dan van belang dat het onderwerp op de agenda van beleidsmakers komt. Waarom? Wij leven in budgettair krappe tijden en politici zijn geneigd overal een klein beetje op te bezuinigen om pijnlijke keuzes te vermijden. Het probleem is echter: je kunt je geen weg uit deze crisis bezuinigen, je moet er juist uitgroeien. Wanneer beleidsmakers kennis hebben van de mogelijkheden van biobrandstoffen voor de economie, voor de werkgelegenheid en voor de landbouw zullen zij daar rekening mee houden bij hun bezuinigingsplannen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.