Redactieblog

373 x bekeken

Komkommer en kwel

“Deze paprika komt volgens mij niet uit Nederland”, wijs ik de supermarktmedewerker op het bordje boven de groenten. “Maar het staat er wel op”. Ik heb jaren mijn zomervakanties gesleten in paprikakassen, dus mij fop je niet. Volgens mij denkt de medewerker dat ik gestoord ben dat ik er op let, maar toch controleert hij de krat even. “Inderdaad”, moet hij toegeven, “Ze komen uit Spanje, maar dat maakt echt niets uit hoor. Ze zijn precies hetzelfde!”

“Dat zal best, maar ik hoef ze niet”, besluit ik. Ik heb geen zin om uit te leggen dat ik al jaren probeer om altijd Nederlandse producten te kopen, van televisie tot schoen en van wasmiddel tot kers. Nu wordt het steeds moeilijker omdat veel productiewerk in lage lonen landen wordt gedaan, maar ik weiger toch echt om een Nieuwzeelandse appel te kopen als de Nederlandse ook nog ergens in de opslag ligt. Eén die geen milieuvervuilende wereldreis achter de rug heeft.

De zeer gemotiveerde hardwerkende verantwoordelijke efficiënte innovatieve Nederlandse voedselproducent hoort gewoon een goede boterham te verdienen! Waar ter wereld zijn de controles zo streng als hier en de bestrijdingsmiddelen zo ingenieus en biologisch? Die Spanjolen hebben vast nog nooit van parasitoïde wespen gehoord tegen hardnekkige luis. Meer dan 20 jaar geleden hingen hier al doosjes met sluipwespen aan de planten!

Die discussie met de supermarktmedewerker was enige jaren geleden. Sindsdien is er niet veel veranderd. Vorig jaar nog kostten de buitenlandse kersen 8 euro in de winkel terwijl ze aan de Nederlandse bomen hingen te verrotten. Niet moeilijk te raden dat ik die Griekse (!!) variant heb geboycot.

En op dit moment maakt Griekenland zich al helemaal niet populair onder de Nederlanders. Je gaat wel je eigen land beter waarderen. Meer dan verschrikkelijk vind ik het, dat honderden tonnen prachtige Nederlandse komkommers weggegooid worden ten gevolge van de Ehec-bacterie in het buitenland.

Ik roep op tot komkommerzondagen en vind zonder enige moeite tientallen recepten met komkommer op het internet. Zou komkommerkaas wat zijn? En het bekendste recept; eh…… Tzatziki!

Of registreer je om te kunnen reageren.