Redactieblog

Keihard

De natuur is soms keihard. Eigenlijk heb ik nooit veel bezwaar gehad tegen kraaien. In de nok van onze schuur zit een gaatje waardoor zij met grote regelmaat takjes naar binnen werken. Dat zal wel voor een nest zijn, maar dat komt er niet van. Het lijkt mij een beetje een domme activiteit, maar zo beschikken we dus altijd over mooi aanmaakhout voor de open haard.

Sinds dit voorjaar echter worden wij geteisterd door twee speciale kraaien. Bij het ochtendgloren
komen ze met veel lawaai aanvliegen en beginnen keihard op de ramen te timmeren. Niet alleen worden wij daardoor ontijdig wakker, maar het gaat met zo’n geweld, dat schade te vrezen valt.
Wat die beesten bezielt weet ik niet, maar kraaien zijn dan ook wel weer tamelijk slim. Als je naar buiten komt om ze weg te jagen vliegen ze in de dichtstbijzijnde boom en gaan je daar zitten uitlachen. Als je echter met een buks buiten komt vliegen ze verder weg, naar een veilige afstand. Wat we ook probeerden om ze weg te houden – gordijnen dicht, aluminiumfolie, vogelverschrikker – niets hielp. Wat nu?

Ik weet natuurlijk wel dat ook psychopatische kraaien onder de bescherming van de Vogelrichtlijn en de Flora- en faunawet vallen. Gif weigert men mij te verkopen, de jager wil een provinciale ontheffing zien en heeft trouwens ook geen tijd want hij moet overtollige ganzen neerknallen. Als ik de kraai te grazen nam, zou ik mij dan op noodweer kunnen beroepen? Zou ik bij een ruitbreuk een beroep kunnen doen op het Faunafonds? Of is dat alleen voor boeren?

Gelukkig diende de oplossing zich vanzelf aan: vanmorgen hebben we voor het eerst geen bezoek meer gehad. Er is namelijk nog maar één kraai. Hij heeft het nog wel een weekje geprobeerd, maar de aardigheid is er kennelijk toch een beetje af. Ik was niet thuis, dus ik kan het onmogelijk gedaan hebben, maar de tweede kraai – blijkbaar de grootste schurk van de twee – is op onverklaarbare wijze tegen een kogeltje aangevlogen. Ik vond hem tenminste in de tuin met een gat in zijn kwaadaardige kop. Ja, vrienden, de natuur is soms keihard.

Of registreer je om te kunnen reageren.