204 x bekeken

'Ik ga niet uit van kwade bedoelingen'

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) is onaangenaam verrast door de plotselinge Russische blokkade van groenten uit de Europese Unie (EU). ”Ik sta in de startblokken om naar Moskou af te reizen.”

Begrijpt u het besluit van uw Russische collega?
”Nee, ik vind een boycot voor alle EU-landen onnodig en onverwacht. Uit alle onderzoeken is gebleken dat de groenten waar we het steeds over hebben niet de veroorzakers zijn van de ernstig ziekmakende bacterie. Nederlandse producten zijn schoon, nee, brandschoon.”

Wat gaat u hier aan doen?
”Afgesproken is dat eerst de Eurocommissarissen Dalli en Ciolos (van volksgezondheid en landbouw) gaan proberen de Russen tot inkeer te brengen. Men heeft ook informatie over producten en onderzoeksresultaten aan de lidstaten gevraagd en die wordt nu op ambtelijk niveau geleverd. Als mocht blijken dat ook rechtstreeks politiek contact nodig is, sta ik in de startblokken om naar Moskou af te reizen. En wij zijn ook bereid Nederlandse vrijwaringscertificaten af te geven, of inspecties door Russische keuringsdiensten toe te staan.”

Recent heeft u toch met de Russen afgesproken dat plotselinge blokkades verleden tijd zijn?
”Ho,ho, ik wil hier nu niet de verdenking uitspreken dat de Russen een soort protectiepolitiek spelen om Europese producten buiten de deur te houden. Hun besluit is vooral gebaseerd op onzekerheden en onduidelijkheden. Ik ga niet uit van kwade bedoelingen. Het overleg met mijn Russische collega in januari en februari was constructief; als het nodig is, ga ik dat contact weer aanboren.”

Nederlandse tuinders lijden nu extra schade. Is er alsnog kans op een Europees noodfonds?
”Ciolos heeft mij gezegd serieus te willen kijken naar Europese steun, dus ik sluit dat niet uit. Daarnaast heb ik contact met banken om een garantstellingsregeling in het leven te roepen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.