Historisch akkoord

agd.media
Volgens de wereldleiders van de G-20 is er een historisch akkoord gesloten over de wereldvoedselmarkten. De markten worden transparanter gemaakt. Dat is inderdaad een stap vooruit.

Onduidelijkheid over voorraden leidt tot angst en die is steeds een motor geweest achter prijsschommelingen. Belangrijk is ook wat niét is afgesproken. De speculanten worden niet aangepakt, evenmin het biobrandstofbeleid van de VS. Sarkozy heeft hier spijt van.

Toch zijn er redenen om er niet rouwig om te zijn. Eerst de speculanten. Marktdeskundigen wijzen erop dat termijnhandelaren uiteindelijk toch de werkelijke markt volgen. Wordt die markt transparanter, dan is de angel er uit. Dan de biobrandstoffen. Die staan ook slecht bekend.

Terecht? Niet helemaal. Stimuleringsbeleid zorgt voor investeringen en dus voor productieverhoging. De mais die in die auto gaat, was anders wellicht niet geproduceerd, want er was geen markt voor.

Volgens de FAO ligt de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk in investeren in de landbouw. Er ligt een geweldig ongebruikt potentieel. Dat wordt pas benut als boeren er brood in zien. Hoge voedselprijzen zijn een probleem voor de armen, maar goede grondstofprijzen zijn een onmisbare basis voor hogere productie. Het Amerikaanse beleid leert tenminste dat de productie er wel komt, als dat aantrekkelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.